Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο» (video)

«Ταξίδι στην ελπίδα» η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων παρουσία των Σουλτς - Αβραμόπουλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15853818.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Ταξίδι στην ελπίδα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», Για το Λουξεμβούργο αναχώρησαν 30 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε τέλος ότι η χώρα μας δεν είναι η πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. «Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία γι' αυτό η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η διαδικασίας της μετεγκατάστασης να ξεκινά από τις τουρκικές αρχές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο των προσφύγων στη θάλασσα του Αιγαίου», είπε.

Για ανάγκη συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της Ε.Ε., αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο. Είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης που έχει στόχο την πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Στο μεταξύ, στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ