Πολιτικη & Οικονομια

Πιστός με το στανιό

Σταυρός, πρωινή προσευχή, εκκλησιασμός στο σχολείο: να καταργηθούν όλα ζητούν τέσσερις γονείς,

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 286
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2762-7685.jpg

Σταυρός, πρωινή προσευχή, εκκλησιασμός στο σχολείο: να καταργηθούν όλα ζητούν τέσσερις γονείς, τρεις Έλληνες και ένας αλλοδαπός, οι οποίοι μέσω του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη – με βάση και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από σχολείο της Ιταλίας.

Μεταξύ των γονέων και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επαναλαμβάνει στην AΤΗΕΝS VOICE την άποψή του ότι «η ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία και σε κάθε άλλο χώρο δημόσιου χαρακτήρα, η σχολική προσευχή, ο ομαδικός εκκλησιασμός κατά την ώρα του σχολείου, καθώς και η κάθε μορφή προσηλυτισμού μέσα στην υποχρεωτική εκπαίδευση ανηλίκων, δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως διαχρονικά διδάσκεται, συνιστούν μια βαθιά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παραβιάζουν ευθέως βάναυσα το στοιχειώδες και θεμελιακό ανθρώπινο δικαίωμα για ελευθερία της συνείδησης: άρα και της θρησκευτικής συνείδησης (η πλήρης δήλωσή του εδώ: www.triaridis.gr/keimena/keimD063.htm).

Παρεμπιπτόντως, ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του κ. Τριαρίδη και για τη βάπτιση: «Ο νηπιοβαπτισμός μπορεί να μην είναι (πια) θεσμική υποχρέωση, μα είναι ένας ανεπανόρθωτος ευτελισμός της όποιας πίστης των γονιών που αποφασίζουν για λογαριασμό των μωρών τους σε ποιον και σε τι αυτά θα πιστεύουν. Κι αν κάποιος πιστός νηπιοβαπτίζοντας τα παιδιά του εκφυλίζει την πίστη του, εκείνος που δεν πιστεύει μα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, λογαριάζοντάς τη γραφική παράδοση και κοινωνική εκδήλωση ή απλώς αδρανώντας, εκφυλίζει τον ίδιο του τον εαυτό».

Όποιος γονιός ανήλικου/ης μαθητή/τριας θέλει να απευθύνει επιστολή/έκκληση προς τον Συνήγορο του Πολίτη για απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες και κατάργηση της ομαδικής προσευχής και του σχολικού εκκλησιασμού, μπορεί να απευθυνθεί στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι:  office@greekhelsinki.gr.

Αϊτή Η κατάσταση μετά το σεισμό είναι δραματική και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια. Οι ειδικοί τραπεζικοί λογαριασμοί είναι οι εξής:

Εθνική Τράπεζα 080/480865-76,

Alpha Bank 104-00-2320001125,

Αγροτική Τράπεζα 041-01-022035-49,

Eurobank 0026.0215.45.0100065123,

Εμπορική Τράπεζα 83773707.

Για απευθείας επικοινωνία με τους Γιατρούς: 210 5200.500  

scrivanos@athensvoice.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ