- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότερο, ο κόσμος ζητάει την απόδοση της δικαιοσύνης. Από το «χαράτσι» της ΔΕΗ, τα μνημόνια, το πρόβλημα των ναρκωτικών, έως την τιμώρηση ρατσιστικών ομάδων και την αστυνομική αυθαιρεσία, για όλα αυτά τα ζητήματα οι δικηγόροι γινόμαστε δέκτες παραπόνων πιο συχνά ίσως κι από τους πολιτικούς. Σε μια πολιτεία που λειτουργεί καλύτερα, αυτά θα απασχολούσαν αυτεπάγγελτα τη δικαιοσύνη. Στη δική μας περίπτωση, αυτό αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Το κράτος και οι θεσμοί έχουν καταρρεύσει και αναδεικνύεται ο ατομικός ρόλος του πολίτη. Όχι αυτού που «παίρνει το δίκαιο στα χέρια του», αλλά του πολίτη που διεκδικεί, έστω και ατομικά, έστω και με λίγες ελπίδες, τα δικαιώματά του.
Ο πολίτης έχει εξουσία που είτε δεν τη γνωρίζει, είτε δεν είναι σε θέση να την ασκήσει, για διάφορους λόγους. Πρέπει να μάθει τα δικαιώματά του και πρέπει να βρεθούν οι δυνατότητες να τα ασκήσει, ενεργοποιώντας θεσμούς που συνήθως βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Όσα κι αν καταμαρτυρούμε στη δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στην περίπτωση του «χαρατσιού» υπήρξαν δικαστές σε όλη τη χώρα που κήρυξαν το νόμο αντισυνταγματικό σε πολλές περιπτώσεις και απάλλαξαν ευπαθείς συμπολίτες μας από μια δυσβάστακτη υποχρέωση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι η διακοπή του ρεύματος είναι επίσης ένα απαράδεκτο μέτρο, αν και στην ίδια απόφαση έκρινε ότι η καταβολή του «τέλους ακινήτων» δεν είναι από μόνη της αντισυνταγματική. Η συνέχεια θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά υπάρχουν ήδη δεκάδες «προσωρινές διαταγές» από τα κατά τόπους δικαστήρια, τις οποίες μπορούν να επικαλεστούν οι αδύναμοι προκειμένου να ανακουφιστούν από ένα βάρος.
Παράλληλα, καθημερινά σχεδόν οργανώνονται δικαστικές ακτιβιστικές δράσεις που οφείλονται στην αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή προσφορά οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και εθελοντών δικηγόρων που προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους για συλλογικούς και κοινωνικούς στόχους. Έχω την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Δεν υποβαθμίζω το ρόλο των πολιτικών, αλλά τελικά σε θέματα «καθημερινότητας» η αποτελεσματικότητα της παρέμβασής τους έχει περιοριστεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελαχιστοποίηση της «ρουσφετικότητας» κάποιων, μοιραίο συνακόλουθο της έλλειψης διαθέσιμων πόρων. Έτσι, ανακαλύπτουμε και πάλι τους θεσμούς και τις δυνατότητες που έχουμε, αν τους ενεργοποιήσουμε. Μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, πρακτικές ή συμβολικές, δημιουργούν σταδιακά ένα κεκτημένο που ξαναφέρνει στο επίκεντρο των συζητήσεων την αξία του Συντάγματος και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο πολίτης καλείται να επανεφεύρει τον εαυτό του. Να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για όσα ονειρεύεται. Η έννοια της ατομικής ευθύνης αποκτά ένα ευρύτερο, συλλογικό αυτή τη φορά, περιεχόμενο. Το ερώτημα «γιατί δεν κάνει κάτι το κράτος;» έχει ακυρωθεί από μόνο του. Στο προσκήνιο έρχεται η πρωτοβουλία που πρέπει να αναπτύξει η κοινωνία των πολιτών, αλλά και η δικαιοσύνη, που πρέπει να αναπτύξει καλύτερα ανακλαστικά για να υποδεχθεί με ευήκοον ους τέτοιου είδους συλλογικές δράσεις. Όλα αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δικαιώματα, ξαναζωντανεύουν μόνο όταν τα νοηματοδοτούμε οι ίδιοι. Και σταδιακά, από απλή ευχέρεια, η άσκησή τους γίνεται κάτι περισσότερο: καθήκον.
Ο Β. Σ. είναι δικηγόρος και ειδικεύεται σε θέματα διαδικτύου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.