Πολιτικη & Οικονομια

Χρυσή Αυγή: Ο λόγος που θα πάω να ψηφίσω

Βαγγέλης Κορωνάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν θέλω να ψηφίσω, παρά το πρωτοφανές εύρος επιλογής που έχω.

Aπό τα υποψήφια κόμματα που έχω να διαλέξω, κάποια με τρομάζουν με αυτά που λένε και κάποια άλλα με αυτά που εννοούν. Άλλα τα είδα να κυβερνούν και τα ξέρω και τα υπόλοιπα δεν με πείθουν στο ελάχιστο. Παρακολουθώντας δε την απίθανη προεκλογική αντιπαράθεση, πιστεύω ακόμα περισσότερο ότι αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα.

Όμως τις τελευταίες μέρες θυμάμαι συζητήσεις που έχω κάνει στο παρελθόν με ανθρώπους που δεν ψήφιζαν. Προσπαθούσα να τους πείσω ότι η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση γιατί ο πολίτης μιας δημοκρατίας εκτός από το να επιλέξει αυτούς που θα τον κυβερνήσουν, έχει και το δικαίωμα να κυβερνηθεί αντιπροσωπευτικά.

Το θυμάμαι τώρα που βλέπω και ακούω ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να φτάσει ποσοστά που προκαλούν ανατριχίλα. Δεν είναι του παρόντος το γιατί και το πώς. Και την επομένη των εκλογών, αν τελικά μπουν στη Βουλή, δεν θα παρακολουθήσω τις αναλύσεις περί «εκφασισμού της κοινωνίας» και «παραπλανημένους», «ανεύθυνους» ή «ανίδεους» συμπολίτες μου. Θα το καταπιώ, γιατί τη δημοκρατία δεν μπορούμε να την υπερασπιζόμαστε μόνο όταν συμφωνούμε με τα αποτελέσματά της.

Όμως θέλω να ξέρω ότι το ποσοστό που θα πάρουν είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας μέσα στην οποία ζω και όχι αποτέλεσμα αποχής απογοητευμένων - σαν κι εμένα - ψηφοφόρων που κάθισαν σπίτι τους, όπως συνέβη στην Αθήνα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Και θα συρθώ έστω και με βαριά καρδιά στο παραβάν, γιατί δεν θέλω να προσθέσω με την αποχή μου ούτε ένα πέμπτο δεκαδικό ψηφίο στο ποσοστό που θα γράψει η ιστορία ότι πήραν.