Πολιτικη & Οικονομια

Πάντως δεν τα «έφαγαν» μόνοι τους οι 300

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20702-50703.jpg

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις μαϊμού συντάξεις, το όργιο απάτης επίορκων υπαλλήλων του ΙΚΑ και τα παρανόμως χορηγηθέντα προνοιακά επιδόματα είναι απορίας άξιον πώς ορισμένοι επιμένουν να θίγονται από το «όλοι μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου, τρέχουν να μουντζώσουν τον Νταλάρα και να γιαουρτώσουν υπουργούς ή βουλευτές. 0 λογικός συνειρμός ότι είναι πρακτικά αδύνατον μόνοι τους οι 300 της Βουλής μαζί με 100 λαμόγια να δημιούργησαν 340 δις ευρώ χρέος δείχνει να επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο. Σύμφωνα με την απογραφή που έκανε το Υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν 37.500 κύριες συντάξεις μαϊμού και 26.000 επικουρικές, η διακοπή των οποίων απέφερε κέρδος για τα ταμεία 450 εκ. ευρώ σε ΕΤΗΣΙΑ βάση. Στον ΟΓΑ μόνο 8.500 συντάξεις ήταν μαιμού ενώ επιδόματα σε 21.000 ανθρώπους εσπράτονταν παρανόμως χωρίς να τα δικαιούνται. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία κάποιοι εισέπρατταν παρανόμως συντάξεις για δύο δεκαετίες, ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μετά την διακοπή μόλις 7-8 άτομα ήρθαν για να διεκδικήσουν εκ νέου τη σύνταξη.

Δεύτερη κραυγαλέα απόδειξη ότι το «πάρτι» είχε πολλούς καλεσμένους είναι τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ το πλήρες πόρισμα ελέγχου που κρύβει και άλλες υποθέσεις απάτης θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η κομπίνα προνοιακών επιδομάτων που είχες στηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο εδώ και χρόνια κόστισε στο δημόσιο 4 δις! Από την απογραφή του υπουργείου υγείας προέκυψε ότι στη Ζάκυνθο από τους 700 που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας μόνο 100 προσήλθαν για έλεγχο και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 60 έβλεπαν! Μόνο από την περιοχή του δήμου Ελευσίνας έχουν σταλεί στον εισαγγελέα 107 φάκελοι ασφαλισμένων. Στην Κάλυμνο το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου 2011 καταγράφονται 595 περιπτώσεις δικαιούχων με βαριά αναπηρία. Έτσι, με βάση τα στοιχεία ο δήμος Καλύμνου έχει το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου τη στιγμή που ο πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού. Στα Δωδεκάνησα επίδομα καυσίμων λαμβάνουν συνολικά 68 άτομα από τους οποίους οι 59 είναι στην Κάλυμνο. Ποσοστό, δηλαδή, 87%! Κατά τα λοιπά ο υπόλοιπος πληθυσμός της Καλύμνου απαρτίζεται από τυφλούς και άτομα με νοητική στέρηση. Καθώς στην Κάλυμνο βρίσκεται το 18% των τυφλών όλων των Δωδεκανήσων (59 δικαιούχοι από τους 335)και το 17% των ατόμων με βαριά νοητική στέρηση (53 δικαιούχοι από τους συνολικά 311). Με λίγα λόγια κάθε κάτοικος της Καλύμνου στατιστικά πάσχει και από κάτι.

Τρίτη και πιο πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η 5000 σελίδων δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος 7 κατηγορουμένων του ΙΚΑ. Όσο προχωρούν οι έρευνες διαπιστώνονται τεράστιες αποκλίσεις ποσών τα οποία οι υπάλληλοι επένδυαν σε πολυτελή ακίνητα. Μία απλή υπάλληλος του ΙΚΑ Καλλιθέας είχε σπίτι της 960.000 ευρώ μετρητά σε κουτιά για πάνες, τρία πολυτελή αυτοκίνητα και πολυτελέστατη βίλα στο Βαρνάβα, ενώ άλλη υπάλληλος διατηρούσε τριώροφη πολυτελή βίλα στο Λαγονήσι με πισίνα. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, ενώ η ζημία για το δημόσιο μπορεί να ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Καθώς, πέρα από τους υπαλλήλους που θησαύριζαν, το δημόσιο έχανε χρήματα και από τους πολίτες στους οποίους χορηγούνταν τα μαϊμού επιδόματα, οι πλαστές συνταγογραφήσεις ακόμα και οι εικονικές νοσηλείες. Πώς, λοιπόν, μπορεί κανείς να αμφισβητεί ότι οι προσκεκλημένοι στο πάρτι ήταν εκτός από τους πολιτικούς και απλοί πολίτες; Και όχι λίγα λαμόγια. Πολλοί, πάρα πολλοί.

Και το χειρότερο; Είναι σίγουρο ότι έδιωξαν και τον τελευταίο προσκεκλημένο;

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ