Πολιτικη & Οικονομια

Ο Γιώργος ψάχνει τον… Γερμανό του

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Μεγανήσι το Σάββατο που μας πέρασε.

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 346
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14204-31838.jpg

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Μεγανήσι το Σάββατο που μας πέρασε. Η προηγούμενη νύχτα ήταν από τις χειρότερες που είχε αντιμετωπίσει ο υπουργός του επί των οικονομικών. Είχε νιώσει την καυτή ανάσα του Γερμανού ομολόγου του, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν τον αποστόμωνε με εκείνο το «απορρίπτω κάθε ιδέα νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Δεν είμαι σε θέση να περάσω ούτε ένα επιπλέον ευρώ από το κοινοβούλιό μου». Λίγο αργότερα, ο Σόιμπλε αν μπορούσε θα  είχε επιτεθεί κατά του  Έλληνα υπουργού Οικονομικών. «Μας λέτε ψέματα και μας προσκομίζετε ψευδή στοιχεία» αρκέστηκε να πει. Μάρτυρες στη σκηνή αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τότε πληροφορήθηκε με τον επισημότερο τρόπο πως η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την καταβολή της δόσης του Ιουνίου από το δάνειο του Μνημονίου. Στον τηλεφωνητή του τα SMS είχαν φθάσει τον απίστευτο αριθμό των 600 μηνυμάτων.

Φουκουσίμα στο Μαξίμου

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο κεντρικός τραπεζίτης, είναι ο άνθρωπος ο οποίος από την αρχή της θητείας του εκφράζει τα συμφέροντα της χώρας του, της Γαλλίας. Η πρότασή του για μία νέα περίοδο χρηματοδότησης της Ελλάδας με 50 δις ευρώ και για την περίοδο 2012-2013, αλλά στη βάση ενός νέου Μνημονίου με ενυπόθηκες εγγυήσεις την περιουσία του Δημοσίου, μπορεί να τυγχάνει την άμεση αποδοχή από την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, πλην όμως δεν πείθει το Βερολίνο. Είναι, βλέπετε, και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί που περιμένουν στη σειρά με απλωμένη την παλάμη. Είναι και το επερχόμενο, δεύτερο τσουνάμι ύφεσης που έρχεται από την Αμερική. Είναι και ο Στίγκλιτς, ο οποίος με το τελευταίο του βιβλίο προβλέπει και εξηγεί τον οικονομικό Αρμαγεδώνα ο οποίος είναι ante portas. Είναι και αυτή η Ισπανία, που δεν ξέρει τι της ξημερώνει.

Ο Γιώργος Παπανδρέου το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μεγανήσι τα ήξερε όλα αυτά. Μία πρώτη πληροφόρηση είχε φθάσει και στα γραφεία ορισμένων υπουργών. Κανείς, ωστόσο, από το υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο καυτό ερώτημα «και τώρα τι θα κάνετε;».

Πλευροκόπημα από τον Λοβέρδο

Δευτέρα πρωί και ο Ανδρέας Λοβέρδος τόλμησε κάτι το ανήκουστο. Απαίτησε το επικυρωμένο Μνημόνιο που κατατίθεται στη Βουλή να υπογραφεί από το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου και όχι μόνον από τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ζήτησε να επικυρωθεί το νέο Μνημόνιο στις 19 Ιουνίου από 180 βουλευτές και όχι από την απλή πλειοψηφία. Δήλωσε πως δεν δύναται να συμμετέχει σε «νεφελώδεις πολιτικές» και, τέλος, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού, χωρίς βεβαίως να υποβάλει παραίτηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε την κρισιμότερη στιγμή για τον αιφνιδιαστικό ελιγμό του. Διεμβόλισε το σκηνικό τοποθετώντας τον εαυτό του σε κυρίαρχη θέση ως πόλο του υφισταμένου ΠΑΣΟΚ. Απογαλακτίστηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αυτονόμησή του αναγκάζει τώρα τον Μακεδονάρχη είτε να τον στηρίξει είτε να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου. Προφανώς και θα επιλέξει τη δεύτερη εκδοχή. Αλλά ο υπουργός Υγείας κατάφερε και ένα τρίτο πλήγμα. Συγκέντρωσε τις θετικές αντιδράσεις εκείνων των στελεχών της Κεντροαριστεράς τα οποία έχουν εδώ και καιρό θέσει θέμα δημοκρατικού ελλείμματος στη λειτουργία της κυβέρνησης. «Του δίνω συγχαρητήρια» δήλωνε με ειλικρίνεια βουλευτής ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε τις επιλογές του Παπανδρέου, αν και στενός του συνεργάτης. «Ξέρω πού το πάει ο Λοβέρδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αίτημά του για υπογραφή του Μνημονίου απ’ όλους τους υπουργούς δεν είναι επίκαιρο και σωστό» συνέχισε ο εν λόγω βουλευτής. Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις και στην υπόλοιπη ελάσσονα αντιπολίτευση.

Τα βογγητά του Θεού της Ελλάδας

Το απόγευμα της Δευτέρας τα τηλέφωνα πήραν φωτιά, αφού πλέον το ζητούμενο ήταν ο ανασχηματισμός, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Εκλογές θα διεξαχθούν μόνο αν ο Σαμαράς πεισθεί να συγκυβερνήσει» ήταν η απάντηση σημαντικού υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε: «Ήδη έχει πιεσθεί στο παρελθόν ανεπιτυχώς από επιχειρηματίες, όπως οι Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας κ.λπ. Αλλά τώρα ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα». Άλλο κυβερνητικό στέλεχος προτίμησε να ασχοληθεί με τον ανασχηματισμό. «Θα υλοποιηθεί μεταξύ 16 Μαΐου και 19 Ιουνίου. Θα συμμετέχουν γνωστά στελέχη του Σημίτη, τα οποία συμφωνούν πλήρως με το Μνημόνιο. Μη με ρωτάς για τον Στουρνάρα, αυτός θέλει τη θέση του Προβόπουλου στην Τράπεζα Ελλάδας» είπε απνευστί.

Η σιωπή του Μαξίμου

Δευτέρα βράδυ και ο Γιώργος Παπανδρέου αρκείται στο να εμφανιστεί στο Forum για την πάταξη της διαφθοράς. Για την ταμπακιέρα, τίποτε. Ο γαλλικός και ο βρετανικός τύπος τα έχουν δώσει πια όλα και βγάζουν το άχτι τους με το Βερολίνο. Η Εισαγγελία διά της Ελένης Ράικου αρχίζει προκαταρτική για το δημοσίευμα του Der Spiegel. Η Standard and Poor’s υποβαθμίζει και πάλι την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ο περιβόητος Ρουμπινί ξαναβγαίνει στο κλαρί.

Τρίτη πρωί καταφθάνει η Τρόικα. Έχει στα χέρια της τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έχουν ξετινάξει τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών και Εργασίας. Κανένα νομοσχέδιο από εκείνα που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη. Οι φορτηγατζήδες δημόσιας χρήσης, οι φαρμακοποιοί και οι δικηγόροι διάγουν βίο ανθόσπαρτο. Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απειλεί και δεν απειλείται. Οι ΔΕΚΟ αντέχουν και το Δημόσιο αντιστέκεται, όπως και οι φοροφυγάδες. Η Τρόικα κουνά το κεφάλι της και δηλώνει πως η δόση του Ιουνίου δεν θα είναι στο ραντεβού, εκτός εάν…! Οι επενδυτές από το Κατάρ δηλώνουν πλέον απλώς το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό. Η περιβόητη διακρατική συμφωνία πήγε περίπατο. Ο Χάρης Παμπούκης, αρμόδιος υπουργός, κοιτά με απλανές βλέμμα τον Σαρωνικό.

Πέμπτη μεσημεράκι είναι προγραμματισμένη η εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά για την εξαγγελία του «Ζάππειο 2». Πρόκειται για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση της κρίσης και επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η Τρόικα τραβά τα μαλλιά της με αυτή την αφέλεια. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επίσης. Ο Σαμαράς θα υποσχεθεί μείωση φορολογικών συντελεστών και επαναφορά των συντάξεων σε προηγούμενα επίπεδα. Τα φώτα κλείνουν.

n.georgiadis1@yahoo.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ