Πολιτικη & Οικονομια

Νέο στρογγύλεμα στο ασφαλιστικό

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13111-38391.jpg

Και ενώ οι οιμωγές για τις ανάλγητες ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμα κοπάσει, το Υπουργείο Εργασίας προχωρά τώρα σε άλλο ένα στρογγύλεμα με ρυθμίσεις που οδηγούν σε ακόμα ταχύτερη έξοδο σε σύνταξη. Οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο.

Πρώτη αλλαγή η αναγνώριση και νέων πλασματικών ετών. Τρία για δημοσιογράφους, τέσσερα για μηχανικούς και πέντε πλασματικά έτη για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ πλασματικά έτη θα μπορούν να αναγνωρίσουν και οι γονείς. Συγκεκριμένα μία μητέρα ή ακόμα και ένας πατέρας θα μπορούν να αναγνωρίσουν έναν πλασματικό χρόνο για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και άλλα δύο χρόνια για το τρίτο παιδί. Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις μάλιστα ενώ θα ίσχυαν για όσους ασφαλισμένους θεμελίωναν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι χρήση μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιποι οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 12 χρόνια ασφάλισης. Πέραν αυτών οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αναγνωρίσουν και τα χρόνια που ήδη έχουν ανακοινωθεί (σπουδών, στρατού, λοχείας, ανεργίας κτλ.) Επομένως το σενάριο για «δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα» μοιάζει πλέον αστείο. Συνολικά, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν φέτος τέσσερα πλασματικά έτη, το 2012 πέντε χρόνια, το 2013 έξι χρόνια και από το 2014 και μετά επτά!

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο για ασφαλισμένους όσο και για συνεπείς εργοδότες. Έτσι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η έκδοση προσωρινής σύνταξης, που αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι οποίοι περίμεναν έως και 2 χρόνια για να βγει η σύνταξή τους. Η προσωρινή σύνταξη θα εκδίδεται μέσα σε μόνο έναν μήνα όταν όλα τα ένσημα είναι σε ένα Ταμείο ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, η απόφαση θα βγαίνει το αργότερο μέσα σε δυόμισι μήνες.

Ευνοϊκές διατάξεις θα υπάρχουν και για τους συνεπείς εργοδότες που δε χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, θα παρέχεται έκπτωσης 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν από την 1η Ιουλίου την κάρτα εργασίας σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην εισφοροδιαφυγή. Στη νέα κάρτα θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί μία επιχείρηση αλλά και τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού. Το μέτρο αυτό ωστόσο έχει προκαλέσει συζητήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η σωστή εφαρμογή του στο ιδιωτικό τομέα με δεδομένο ότι πολλοί εργοδότες ενδεχομένως θα μπορούν να βάζουν τους εργαζομένους τους να «χτυπούν» κάρτα και στη συνέχεια να επιστρέφουν και πάλι στην εργασία τους.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις όμως θεσπίζονται και για τους ανέργους, με ασφαλιστική τους κάλυψη, προκειμένου να συμπληρώσουν 4.500 ημέρες ασφάλισης και να πάρουν σύνταξη. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τουλάχιστον 3.000 ημέρες ασφάλισης και να είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Για παράδειγμα, άνδρες άνεργοι ηλικίας 60 ετών με μεικτή ασφάλιση και 3.000 ημέρες εργασίας οι οποίοι για παράδειγμα απολύθηκαν λίγο πριν τη συνταξιοδότηση μπορούν να ενταχθούν για μία πενταετία στο πρόγραμμα ούτως ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν 4.500 ημέρες εργασίας και να αποχωρήσουν σε ηλικία 65 ετών. Τέλος προβλέπεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περίπου 500.000 ανέργους και προσωρινά απασχολούμενους για μία διετία. Μέτρο ανάσα ιδίως σε μία εποχή που η ανεργία χτυπάει την πόρτα σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αφήνοντάς τους παράλληλα ακάλυπτους ασφαλιστικά. Αφορά ανέργους μέχρι 30 ετών (με μοναδική προϋπόθεση την εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ), ανέργους άνω των 30 ετών που έχουν συμπληρώσει 2 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ, αλλά και εργαζόμενους που πέρσι είχαν 50 ημέρες ασφάλισης σε κάποιο ταμείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ