Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κατρούγκαλος για την εισήγηση - βόμβα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ομαδικές απολύσεις

«Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130699-296369.jpg

Την εισήγηση - βόμβα του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αρνείται σε επιχειρήσεις τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων, σχολιάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι όλα ξεκίνησαν όταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής προσέφυγε στο ΣτΕ, καθώς όταν αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας που απασχολούσε 236 εργαζομένους, ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ώστε να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, η οποία απορρίφθηκε. Η εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge, ζήτησε την ακύρωση της απόφασης του υπουργού και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο υπέβαλε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας, αφενός με την οδηγία 98/59/ΕΚ και αφετέρου με τις διατάξεις της Συνθήκης περί της ελευθερίας εγκαταστάσεως και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρα 49 και 63 ΣΛΕΕ).

Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι υπέρ της εταιρείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και δεσμευτική. Ωστόσο, αποτελεί ένα αγκάθι για την ελληνική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με τους δανειστές οι οποίοι ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σε σχόλιο της εισήγησης αυτής, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει:

Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις επί του σχετικού παραπεμπτικού ερωτήματος που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η ελληνική, όμως, Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση, μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας. Επισημαίνεται, πάντως ότι:

  • Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο.
  • Οι προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως, ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ' εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις, θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά τη διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.