Στους δυο τρίτος δεν χωρεί
Η θεωρία των τριών πόλων είναι αδύναμη, αστήρικτη και ιστορικά μη επιβεβαιωμένη
Σε περιόδους πολιτικών κρίσεων τα πολιτικά συστήματα αποσταθεροποιούνται, αφού οι κοινωνικές ομάδες αμφισβητούν ευθέως την πολιτική τους εκπροσώπηση, χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις πολιτικές ηγεσίες και αναζητούν νέα πολιτικά υποκείμενα. Αυτό έχει ως συνέπεια τον κατακερματισμό τόσο της κοινωνίας όσο και του πολιτικού κόσμου.
Η, ως εκ τούτου, γέννηση πολλών κομμάτων και με αξιοσημείωτη δυναμική οδηγεί σχεδόν πάντα στην επαναφορά της θεωρίας των τριών πόλων ή ακόμα και στην πολυ-πολικότητα του πολιτικού συστήματος.
Με την εμφάνιση της ελληνικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των βασικών παραδοσιακών δυνάμεων του ελληνικού δικομματισμού δημιουργήθηκε η αίσθηση ή καλύτερα η ψευδαίσθηση ότι περάσαμε σε μια νέα φάση διακυβέρνησης που το χαρακτηριστικό της θα είναι οι συμμαχίες, η ύπαρξη τριών πόλων διακυβέρνησης κλπ.
Η μελέτη όμως της πολιτικής ιστορίας και η εμπειρία μάς διδάσκουν ότι στις σύγχρονες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες επικρατεί τελικά ο δικομματισμός. Κι αυτό γιατί η πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο πολιτικό σύστημα, αφού τότε ο τεράστιος αριθμός των κομμάτων δεν θα συνέβαλλε στην κυβερνησιμότητα. Έτσι τα κόμματα επιδιώκουν να συγκεντρώνουν πολλές, και κάποιες φορές αντιτιθέμενες, κοινωνικές ομάδες και να γίνονται πολυσυλλεκτικά προκειμένου να αποκτήσουν την απαιτούμενη δύναμη ώστε να διεκδικήσουν τη νομή της εξουσίας.
Σ' αυτή τη φάση της ανάπλασης του πολιτικού συστήματος οδηγούνται σε ένα αγώνα δρόμου διεκδίκησης τής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εκπροσώπησης - και γι αυτό υποχρεούνται να προτείνουν λύσεις διεξόδου από την κρίση με ένα συνολικό πολιτικό αφήγημα για την χώρα - ώστε να καταλάβουν τις δύο προνομιακές θέσεις των μεγάλων παικτών.
Υπό αυτήν την έννοια και εάν τα παραπάνω ισχύουν, οι συζητήσεις περί δημιουργίας τρίτου πόλου είναι άνευ περιεχομένου. Οι πολιτικές κινήσεις που σήμερα κινούνται πέραν των κομμάτων εξουσίας αν θέλουν να είναι ειλικρινείς και αποτελεσματικές, θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τη θέση τους στο πολιτικό "παιγνίδι". ´Η να απευθύνουν μια συνολική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, υπερβαίνοντας τον σημερινό διπολισμό, και να ζητήσουν από τους πολίτες την ψήφο τους για να κυβερνήσουν, ή να αποδεχθούν για τον εαυτό τους το ρόλο του συμπληρωματικού κόμματος διακυβέρνησης προβάλλοντας την ιδιαιτερότητα και καθαρότητα θέσεων που ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό μαζικό κόμμα δεν είναι σε θέση να έχει.
Η θεωρία των τριών πόλων είναι αδύναμη, αστήρικτη και ιστορικά μη επιβεβαιωμένη, εκτός ίσως από πρόσκαιρα χρονικά διαστήματα. Τα πολιτικά κόμματα, αντί να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων, σε άδειες αίθουσες, σε άδειες πλατείες, καλόν θα είναι να αποφασίσουν. Θέλουν να διεκδικήσουν τον ένα εκ των δύο κυβερνητικών πόλων ή θέλουν να δημιουργήσουν ένα κόμμα καθαρό, που δεν διστάζει να πει αυτό που πιστεύει, που αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος και απευθύνεται σε λίγους;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, και μ' αυτό τον τρόπο θα μπορούν να χαράξουν την στρατηγική τους με καθαρό μυαλό και ορατό προσανατολισμό, ξεφεύγοντας από νεφελώδεις διαδρομές διανοητικών αδιεξόδων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
«Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει το Υπουργείο
«Να σταματήσουν αυτά τα άθλια ‘τηλεδικαστήρια'», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο δείχνοντας τον σεβασμό που της αρμόζει», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα
Kαταβάλλονται 73 εκατ. ευρώ σε 87.640 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Οι τομείς που μπορούν να καθορίσουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας
Καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει στοχοποίηση μετά από άρθρα κριτικής και αναφορές στη Χαμάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.