Πολιτικη & Οικονομια

Τι λέει ο ΔΟΛ για τη δίωξη κατά Ψυχάρη

Σαφείς αντικυβερνητικές αιχμές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανακοίνωση για την άσκηση ποινική δίωξης κατά του εκδότη κ. Σταύρου Ψυχάρη έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Ψυχάρης.

Η ανακοίνωση μιλάει για «προαναγγελθείσα δίωξη», τονίζει ότι υπήρξε ένα διαφανές δάνειο του μετόχου και όχι του ΔΟΛ, λέει πώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, διερωτάται γιατί υπάρχει η «ειδική μεταχείριση» ενός κανονικά εξυπηρετούμενου δανείου, εκφράζει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και επιτίθεται εναντίον όσων διαμορφώνουν το «όζον» πολιτικό περιβάλλον ειδικά κατά των μίντια, κάτι που υπηρετεί «σκοπιμότητες». Η ανακοίνωση ειναι γεμάτη αντικυβερνητικές αιχμές.

Η ανακοίνωση

«Η πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν ‘θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ’ ασκήθηκε χθες. Δεν αφορά όμως τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ ή των θυγατρικών του, σημαντικών σε αριθμό και ακόμη σημαντικότερου ύψους. Κρίθηκε ότι το σύνολο των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί νομίμως, είναι επαρκώς εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά. Αφορά ουσιαστικώς μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση.

Η χρηματοδότηση αυτή –απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες–χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων.

Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ότι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία – εννοείται – προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη.

Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών –τη συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ– που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛ»

Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη αφορά δάνειο 57 εκ. € που είχε πάρει ο κ. Σταύρος Ψυχάρης από την τράπεζα «Alpha Bank» προκειμένου να αγοράσει μετοχές του ΔΟΛ. Για την ίδια υπόθεση διώκονται και στελέχη της τράπεζας.

Η δίωξη, που ασκήθηκε μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τους οικονομικούς εισαγγελείς ( Παν. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης) βρίσκεται τώρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για πιθανή συνέχεια.