Πολιτικη & Οικονομια

Το καμπανάκι χτύπησε, όλοι είναι προ των ευθυνών τους

Μπορείτε, κ. Μουζάλα; Θέλετε οποιαδήποτε βοήθεια; 

Μίλτος Κύρκος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κομισιόν εξέτασε την αξιολόγηση της Ελλάδας όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σένγκεν, αξιολόγηση που βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά. Το σχέδιο έκθεσης, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα, τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές. Και μας δίνει 3 μήνες να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα – και δεν εννοούν 2 μήνες και 15 ημέρες για να φτιάξουμε επιτροπές που θα επιληφθούν των θεμάτων.

Το καμπανάκι χτύπησε, τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της να το πει ανοιxτά στους ευρωπαίους εταίρους ώστε όλοι μαζί να δουλέψουν για μια λύση. Παράπονα, κατηγορίες, επισημάνσεις για καθυστερήσεις των Eυρωπαίων σε άλλες πλευρές του προβλήματος πια δεν θα ακούγονται παρά ως δικαιολογίες. Και ο αντιευρωπαϊσμός, το συνηθισμένο καταφύγιο των κυβερνητικών στελεχών όταν στριμώχνονται, θα έχει τελείως απτά αποτελέσματα: να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν.

Μπορείτε, κ. Μουζάλα; Θέλετε οποιαδήποτε βοήθεια από εμάς; Έχετε συγκεκριμένες απαιτήσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ώστε να υλοποιηθεί έγκαιρα το έργο των hot spots; Είμαστε στη διάθεσή σας περισσότερο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Γιατί εμείς χτυπάμε το καμπανάκι εδώ και έξι μήνες.