Πολιτικη & Οικονομια

Τα συνδικάτα εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Φορείς και συνδικαλιστές που τον στήριζαν πριν από ένα χρόνο, βρίσκονται τώρα με το «όπλο ανά…χείρας»

Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Είναι ανέντιμος και αναξιοπρεπής ο πρωθυπουργός». Τα σκληρά αυτά λόγια ανήκουν στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστα Λουράντο, με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. Κι όμως, ένα χρόνο πριν, ήταν ο ίδιος που εκδήλωνε τη στήριξή του προς το ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας –στο μέτρο των δυνάμεών του– στην εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα.

Η πορεία από το «μνημόνιο 3» μέχρι την ψήφιση του ασφαλιστικού στις μέρες μας έχει οδηγήσει στη μεταστροφή φορέων, συνδικάτων αλλά και κοινωνικών ομάδων από υποστηρικτές σε πολέμιους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κι αν η περίπτωση του κ. Λουράντου είναι ενδεικτική αυτής της μεταστροφής δεν είναι και η μοναδική.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος δεν έκρυβε και αυτός πέρσι τέτοιο καιρό τη συμπάθειά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα είχε βρεθεί πολύ κοντά στο να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών . Ένα χρόνο μετά, συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, μέλη της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ έκαιγαν το «μνημόνιο 3» έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. «Ένα χρόνο μετά τις εκλογές και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα να σκίσει τα μνημόνια. Τα σκίζει η ΠΟΕ ΟΤΑ», ανέφερε σε μήνυμα, το οποίο εστάλη με sms. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο μια δήλωση του κ. Μπαλασόπουλου σε άλλο μήκος κύματος: «Βρισκόμαστε με τα όπλα… ανά χείρας. Η συγκυβέρνηση ετοιμάζει νέο μισθολόγιο, προπαγανδίζοντας δήθεν αυξήσεις, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται μειώσεις».

Οι εντυπωσιακές αυτές αλλαγές είναι η κορυφή του παγόβουνου που βάζει ωστόσο σε μεγάλους μπελάδες το Μαξίμου, καθώς βλέπει πως σοβαρές φυγόκεντρες τάσεις αναπτύσσονται τόσο στα συνδικάτα όσο και σε κοινωνικές ομάδες, που στρέφονται ευθέως κατά των βασικών επιλογών της κυβέρνησης.

Ίσως η πιο δυσάρεστη εμπειρία εισπράχθηκε με τα μπλόκα των αγροτών καθώς σε καίρια σημεία της χώρας –από τον Έβρο, τις Σέρρες μέχρι τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο– οι αγροτoσυνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν απομονωμένοι ενώ βουλευτές του κόμματος δέχτηκαν προπηλακισμούς. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτή, καθώς στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει κατά κράτος σε ποσοστά ακόμα και «κάστρα» που υπερείχε η ΝΔ. Στο σύνολο των αγροτών που ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 34% των ψήφων έναντι 32% της ΝΔ. Συνεπώς η κινητοποίηση των αγροτών αποκτά ειδικό πολιτικό βάρος.

Αλλά και στο προνομιακό για το ΣΥΡΙΖΑ χώρο, τους δημόσιους υπαλλήλους, σημάδια απογοήτευσης εμφανίζονται και αντανακλώνται στην αλλαγή στάσης της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Δεν πάει πολύς καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, φιλοξενούταν από την ΑΔΕΔΥ σε κοινές αντιμνημονιακές πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Αυτά όλα ωστόσο ανήκουν στο παρελθόν καθώς η ΑΔΕΔΥ –με την επιρροή στελεχών της Λαϊκής Ενότητας και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ– στρέφεται συστηματικά κατά της κυβέρνησης και πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις των ημερών κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σε ρήξη έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της κυβέρνησης και με τη ΓΣΕΕ, ιδιαίτερα μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να συζητήσει με τον κ. Παναγόπουλο και τα άλλα στελέχη της συνομοσπονδίας τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.

Στο χώρο των μεσαίων στρωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κατορθώσει να αποκτήσει σοβαρά ερείσματα ακόμα και στις μέρες της παντοδυναμίας του ως αντιπολίτευση ή τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις αρχαιρεσίες των μηχανικών, των δικηγόρων και των γιατρών οι επιδόσεις των συνδικαλιστών ήταν απογοητευτικές. Τώρα η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται ακόμα πιο δραματικά καθώς το «κίνημα της γραβάτας» έχει αποκτήσει από την αρχή έντονα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.

Μένει να μετρηθεί όταν καταλαγιάσει η ένταση και εφόσον ψηφιστούν οι επίμαχες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τι πολιτικές επιπτώσεις θα έχει η όλη εξέλιξη και πόσο θα κοστίσει πολιτικά στο ΣΥΡΙΖΑ η εντυπωσιακή μεταστροφή διαθέσεων σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Όπως βεβαίως ποιος είναι αυτός που θα καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη από αυτή την εντυπωσιακή μετακίνηση διαθέσεων και επιλογών.