Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τσίπρας υποδέχθηκε τον Ολάντ με αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου (video)

Κοινό μήνυμα προς την Ευρώπη: Να τη γυρίσουμε στη Δημοκρατία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111678-221367.jpg

Με μία αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου υποδέχθηκε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ και οι δύο ηγέτες έστειλαν ένα κοινό μήνυμα στην Ευρώπη. Οι δύο ηγέτες τόνισαν πως η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στη Δημοκρατία και τις κοινές της αξίες, και κυρίως αυτή της αλληλεγγύης. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε για αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα στο θέμα της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη, αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα.

Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα αγγλικά καλωσόρισε τον Γάλλο πρόεδρο πληροφορώντας τον πως και αν και το εν λόγω κτίριο είναι ιστορικό, το πρωθυπουργικό γραφείο και ο χώρος υποδοχής οργανώθηκε το 1982 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο κ. Ολάντ ενδιαφέρθηκε να μάθει αν και οι υπουργοί συνεδριάζουν στο συγκεκριμένο γραφείο, με τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντά πως για τους υπουργούς υπάρχει άλλη αίθουσα, ενώ οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βουλή.

Τσίπρας: Η επίσκεψη σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η συνοχή στην Ευρώπη

Περνώντας στο δια ταύτα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως είναι «μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε μια επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή». Και στάθηκε στη φράση του Γάλλου ηγέτη προς τον Προκόπη Παυλόπουλο: «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα».

«Αυτή η δημιουργική συνεργασία φέρει κι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για την Ευρώπη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη «βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα και σταυροδρόμι» και πως «πρέπει να επιστρέψει στις αξίες και τις αρχές της». «Για αυτό όλες οι προοδευτικές δυνάμεις […] που θέλουν την Ευρώπη των αξιών πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα και με αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η συνοχή στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ολάντ: Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινές αξίες και πρέπει να τις προβάλουν στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στην Ελλάδα και ανέφερε πως αυτή η υποδοχή «δείχνει τον σύνδεσμο ανάμεσα στους δύο λαούς μας και που δείχνει την κοινή μας προσέγγιση για την Ευρώπη […] Τις κοινές μας αξίες που πρέπει να προβάλουμε στην Ευρώπη».

Η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα

«Ξέρω τι υπέστη ο Ελληνικός λαός με την κρίση τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτούμε για ακόμα μία φορά στην Ευρώπη και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη» δήλωσε αναφερόμενος στα τελευταία έξι χρόνια και διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα βοηθήσει την Ελλάδα.

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας όπως και σε όλη την ιστορία μας […] γιατί έχουμε κοινή σκέψη και κοινές αξίες» είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «ΚΙ έπειτα από αυτή τη φάση που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα να τη συνοδεύσει στις μεταρρυθμίσεις της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, λέγοντας: «Κι έχουμε και το θέμα της μεταναστευτικής ροής των προσφύγων. Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά σε αυτούς τους ανθρώπους και αλληλεγγύη στην Ελλάδα που τους υποδέχεται και να προστατέψουμε και την Ευρώπη».

Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μπροστά στη δοκιμασία της μεταναστευτικής ροής

«Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία» διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε: «Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς και βεβαίως είναι θέμα ασφάλειας».

Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνο λόγια. Ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος επιστρέφοντας στο θέμα της κρίσης και το πώς η Ελλάδα με τη βοήθεια της Ευρώπης πρέπει να την ξεπεράσει είπε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την πλευρά της Γερμανίας: «Ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. […] Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. […] Και πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο νόμισμα, πρέπει να είναι και κοινή αγορά, δημοκρατία, κοινότητα αξιών, ανάπτυξη». Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε προτείνει στη χώρα μας να γίνει μέλος της κοινής αγοράς από το 1963, όταν ο στρατηγός Ντε Γκολ είχε επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι και κοινή αγορά, δημοκρατία, κοινότητα αξιών, ανάπτυξη

Τέλος, έκανε αναφορά και στο τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γαλλία το οποίο μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 42 ανθρώπους.  

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε τη γαλλική πρεσβεία πεζός από τη Μεγάλη Βρετανία.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ