Πολιτικη & Οικονομια

Μεγάλες αλλαγές σε ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Δευτέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110511-219058.JPG

Μεγάλες αλλαγές φέρνει στο ασφαλιστικό το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδος. Η πρώτη μεγάλη αφορά στους ανασφάλιστους του ΟΓΑ. Στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με διάταξη του τότε υπουργού Δημήτρη Στρατούλη είχαν διευρυνθεί τα κριτήρια για την κατηγορία των ανασφάλιστων του ΟΓΑ, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν συντάξεις περί τα 60.000 άτομα.

Πλέον, με το σχέδιο νόμου, «μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καταργείται η εν λόγω διάταξη του Στρατούλη. Ετσι, αφαιρούνται περί τους 40.000 συνταξιούχους που είχαν ευνοηθεί από την διάταξη Στρατούλη και πλέον η σύνταξη του ΟΓΑ θα χορηγείται σε περίπου 60.000 δικαιούχους.

Για την ακρίβεια οι 40.000 επιπλέον δικαιούχοι κατά τον νόμο Στρατούλη δεν είχαν λάβει ούτε ευρώ, καθώς θα εισέπρατταν τις συντάξεις αυτό το μήνα. Με το σχέδιο νόμου, αποκλείονται από το δικαίωμα συμμετοχής τους.

Το ν/σ περιλαμβάνει επίσης και επέκταση του ασφαλιστικού νόμου (3865/2010) και στο δημόσιο τομέα από 1/9/2015 ενώ εφαρμόζεται και νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης: Πλέον θα υπολογίζεται ως άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Το κατώτατο όριο σύνταξης δεν θα ισχύει, για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τις 19 Αυγούστου του 2015, ενώ το κατώτατο όριο που υπήρχε στις 19 Αυγούστου, παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.

Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία, ή κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.

Δημιουργείται υπερ-λογαριασμός διαθεσίμων για τους φορείς του Δημοσίου

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός ενιαίου λογαριασμού του Δημοσίου στον οποίο θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Πρόκειται στην ουσία για ένα υπερ-ταμείο το οποίο θεσμοθετείται με το όνομα Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υπό διακριτούς υπολογαριασμούς.

Ειδικότερα, ο κεντρικός λογαριασμός του Δημοσίου μετονομάζεται σε «Ελληνικό Δημόσιο – Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» («Ενιαίος Λογαριασμός»). Εως τις 31.12.2015 όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης τηρούνται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και εντάσσονται στον Ενιαίο Λογαριασμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «η κοινή διαχείριση στο πλαίσιο ενός ενιαίου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος εξυπηρετεί την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως την αποφυγή περαιτέρω δανεισμού».

Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι χάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, εμφανίζοντας αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10%.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου επίσης θα έχει τοποθετηθεί με έκδοση υπουργικής απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο του πανίσχυρου Δημοσιονομικού Συμβουλίου των αυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

Ένστολοι

• Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010).

• Οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Προβλέπεται επίσης ότι, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Διατάξεις που καταργούνται

Με το νέο νόμο καταργούνται οι ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015:

• Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.

• Καταργείται από την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου και μετά, η δυνατότητα του συμψηφισμού με τη σύνταξη των οφειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με χρέη προς τον Οργανισμό από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Στο εξής, το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ.

• Η δυνατότητα που είχε παραχωθεί σε ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (σ.σ. του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)) να επιλέγουν την υπαγωγή τους σε έως και τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις έως και τον Δεκέμβριο του 2016.

• Καταργείται η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.

• Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.

• Καταργείται το δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους.

• Καταργείται ο μικρός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

• Επανέρχονται οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Ψηφίζεται με την διαδικασία του επείγοντος

Το πολυνομοσχέδιο θα τύχει επεξεργασίας από τις επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής οι οποίες θα συνεδριάσουν πιθανότατα αύριο Τρίτη. Μια απόφαση που θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδριάσει στις 09:30 το πρωί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την Τετάρτη θα υπάρξουν διαδοχικές συνεδριάσεις των επιτροπών με την διαδικασία του επείγοντος και το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη το μεσημέρι και την Παρασκευή. Ψηφοφορία επί των άρθρων του θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όπως είναι προγραμματισμός.

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.