Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Μητσοτάκης, μία ευκαιρία της ΝΔ να αποκτήσει φιλελεύθερη πολιτική

Στον ευκαιριακό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει το «φιλελεύθερο πραγματισμό»

98710-197535.JPG
Νίκος Κτιστάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
110050-218285.jpg

Εάν η ΝΔ διαθέτει ένστικτα επιβίωσης και ανασύρει τα τελευταία της αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης, τότε πρέπει να αναδείξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρόεδρο. Το μοντέλο της λαϊκής δεξιάς, του αντιμνημονιακού Σαμαρά με τον καταγγελτικό τόνο στο Ζάππειο και τη στροφή που πήρε τα τελευταία χρόνια στην ακροδεξιά, έχει πλέον ξεφτίσει. Φτάνει πια ο λαϊκισμός, η πολιτική που στοχεύει τον πελατειακό οχλοπολτό, τα ψέματα που κολακεύουν τα κατώτερα ένστικτα ψηφοφόρων-πελατών. Να θυμίσω πως στο τελευταίο συνέδριο που εκλέχτηκε αρχηγός της ΝΔ, υποψήφιος ήταν και ο Ψωμιάδης που πήρε και το 10% των ψήφων.

Ο Κυριάκος είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί στροφή στo φιλελευθερισμό, να δώσει ποιότητα στoν πολιτικό χώρο, να είναι αξιόπιστος συνομιλητής στην Ευρώπη και να προσεγγίσει τον κεντρώο κόσμο, που τώρα είναι αποπροσανατολισμένος. Ο Μεϊμαράκης δεν κατάλαβε πως έκλεισε ο κύκλος του και έπρεπε να αποσυρθεί, ο Τζιτζικώστας είναι λίγος έως ελάχιστος, και ο Γεωργιάδης παρόλο που επίσης δηλώνει φιλελεύθερος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό με τις εμφανίσεις του στα πρωινάδικα το σύνορο που τον κατατάσσει στους γραφικούς.

Στον ευκαιριακό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης αντιτάσσει το «φιλελεύθερο πραγματισμό», και σχεδόν μένω ευχάριστα έκπληκτος που ακόμα υπάρχουν στην Ελλάδα πολιτικοί που αναδεικνύουν πολιτικές φιλελεύθερες και δεν διστάζουν απέναντι στο σύνδρομο της αριστεράς και του λαϊκισμού που μουλιάζει και σαπίζει όλους τους πολιτικούς χώρους, και έχει μετατρέψει ακόμη και την αντιπροσωπευτικότερη συντηρητική παράταξη σε δεκανίκι της αριστεράς και της ρητορικής της.

Τα τελευταία χρόνια αδυνατούσαμε να ξακρίσουμε τι ακριβώς πρεσβεύει η ΝΔ, που περιπλεγμένη σε υπαρξιακή κρίση υιοθετούσε κομμουνιστικές πολιτικές διορισμών και κρατισμού (να θυμίσουμε πως ο Κώστας Καραμανλής με τον Παυλόπουλο είχε πάρει φόρα διορίζοντας τη μισή Ελλάδα στο δημόσιο, να μας μετατρέψει σε ΕΣΣΔ), ενώ αλληθωρίζοντας στην άκρα δεξιά υπό το φόβο της Xρυσής Aυγής ο Σαμαράς είχε μαζέψει τους Μπαλτάκους και μας πουλούσε πατρίς, θρησκεία, οικογένεια.

Φτάνει πια με τους δεξιούς κρατιστές και τους αριστερούς θεομπαίχτες και όσους τα κάνουν όλα, γιατί νομίζουν πως θα ικανοποιήσουν τους πάντες. Και όλοι αυτοί είχαν ένα κοινό σημείο, μια ανίερη συμφωνία, μια κοινή αφετερία, ένα έδαφος που κακοποιούσαν και συκοφαντούσαν τις ιδέες του φιλελευθερισμού.

Χρειάζεται ένα κόμμα εξουσίας να υπερασπίζεται την ελεύθερη αγορά, να προστατεύει τον ιδιωτικό τομέα, να προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις, να δώσει σημασία στις παραγωγικές τάξεις που δουλεύουν σκληρά και συντηρούν στρατιές συνταξιούχων και εκατοντάδες χιλιάδες υπεράριθμους στό δημόσιο. Και μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το θάρρος να είναι απενοχοποιημένος και να δηλώνει φιλελεύθερος, θεωρώ πως είναι τουλάχιστον ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους η καλύτερη πρόταση για την προεδρία της ΝΔ, για να την λυτρώσει από το παρελθόν της και να τη μετατρέψει σε μοντέρνο ευρωπαϊκό κόμμα της ελεύθερης αγοράς, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη δυτική κοινωνία.

Και αν δημιούργησα σύγχυση στους αναγνώστες μου υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι, δεν έγινα ξαφνικά νεοδημοκράτης. Παραμένω ψηφοφόρος του Τζήμερου και πιστός στο φιλελευθερισμό. Αυτό το 1-1,5% που λαμβάνουμε στις εκλογές, σημαίνει πως σε αυτή τη χώρα που έχει κατασυκοφαντηθεί επί δεκαετίες η θεμελιώδης ιδέα του διαφωτισμού, ο ένας στους εκατό είναι φιλελεύθερος. Υπό αυτές τις συνθήκες βρίσκω το ποσοστό αρκετά αισιόδοξο. Και μιλάω πολύ, πολύ σοβαρά...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρινίκη Θεοδώρου: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Μαρινίκη Θεοδώρου: Μία υποψήφια ευρωβουλευτής με πτυχίο… στην Ευρωβουλή

Ψάξαμε πολύ αλλά βρήκαμε και μιλήσαμε με τη μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτή με μεταπτυχιακό σε αυτό που καλείται να υπηρετήσει: στην Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY