- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατί άργησε τόσο πολύ ο Αλέξης Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση
Οι «καραμπόλες», οι διορθωτικές κινήσεις και οι εκπλήξεις
Με πολλές ώρες καθυστέρηση ανακοινώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Παρά την προσμονή και τη διαρροή πληροφοριών πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωνόταν και θα ορκιζόταν το αργότερο έως το βράδυ της Τρίτης, τελικά ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι και το τελευταίο λεπτό έσβηνε κι έγραφε ονόματα, προσπαθώντας να τηρήσει τις ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, αλλά και να κάνει ένα… άνοιγμα στον μεσαίο χώρο.
Διορθωτικές κινήσεις
Το πρώτο που ήθελε να κάνει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να προβεί σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις ιδίως στον χώρο της Παιδείας και του χαρτοφυλακίου της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο λόγος ήταν πως είχαν υπάρξει αντιδράσεις για τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης Αριστείδη Μπαλτά και Τασία Χριστοδουλοπούλου. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας μετακίνησε τον κ. Μπαλτά και άφησε εκτός σχήματος την κα Χριστοδουλοπούλου.
Επίσης, στο πλαίσιο της τήρησης της ισορροπίας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν επανέφερε στην κυβέρνηση τον Γιάννη Πανούση, ενώ είχε αξιολογηθεί ως επιτυχημένος κατά τη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο λόγος είναι πως εξαιτίας κάποιων δηλώσεων του και άρθρων του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στα μέλη της «Κίνησης των 53».
Οι «καραμπόλες»
Όμως, η κυριότερη αιτία που σημειώθηκε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης είναι οι λεγόμενες «καραμπόλες».
Πρώτη και μεγαλύτερη αυτή του Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος αρνήθηκε τη θέση του Προέδρου της Βουλής και θέλησε να επιστρέψει στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας επιδόθηκε στην αναζήτηση άλλου προέδρου και κατ’ επέκταση και διατήρησης των ισορροπιών, ενώ ταυτόχρονα μέχρι και την τελευταία στιγμή, στο Μαξίμου συζήτησαν τις ακριβείς αρμοδιότητες που θα έχει ο κ. Δραγασάκης. Αν δηλαδή θα είναι αντιπρόεδρος με ευρείες αρμοδιότητες ή απλά θα έχει την επίβλεψη του οικονομικού κύκλου.
Τελικά, αν και δεν ανακοινώθηκε από την Όλγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον Νίκο Βούτση. Όμως, η μετακίνηση του Νίκου Βούτση προς τη Βουλή δημιούργησε νέα «καραμπόλα», καθώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να βρει ένα γερό χαρτί για το υπερυπουργείο Εσωτερικών.
Οι εκπλήξεις και το άνοιγμα προς το κέντρο
Ο «αντικαταστάτης» του Νίκου Βούτση στο κρίσιμης σημασίας υπουργείο Εσωτερικών ορίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η μετακίνησή του από το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζεται ως «έκπληξη», ενώ εντάσσεται και στο πλαίσιο του ανοίγματος που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προς το κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουρουμπλής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η υπουργοποίηση των κ.κ. Μάρκου Μπόλαρη και Θεοδώρας Τζάκρη. Και οι δύο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ και των δύο η τοποθέτηση θεωρείται έκπληξη.
Επίσης, έκπληξη θεωρείται, αν και προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η υπουργοποίηση του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.
Τέλος, έκπληξη θεωρείται και προκαλεί πολλά ερωτήματα και η απουσία από το κυβερνητικό σχήμα ενός επιτυχημένου πρώην στελέχους του, του πρώην εισαγγελέα και πρώην υπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.
Ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν μια από τις προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει τη μετωπική σύγκρουση με συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτά.
Ο ίδιος ανέλαβε, δε, και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της στρατηγικής της κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει τους δανειστές για το ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν άμεσα έσοδα από τέτοιου είδους εγκληματικές δραστηριότητες.
Όμως, από την τελική φάση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όταν διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές επιθυμούσαν την κατάργηση του υπουργείου κατά της Διαφθοράς, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν κατά την υπογραφή της συμφωνίας.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και θα πρέπει να απαντηθούν είναι γιατί είδε την πόρτα της εξόδου ο Παναγιώτης Νικολούδης και μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά και το ποιος εισηγήθηκε την απομάκρυνσή του.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησης
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το «σκανάρισμα» της νέας κυβέρνησης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.