Πολιτικη & Οικονομια

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να στερηθεί όσα στερήθηκε και ο λαός»

Τι είπε σε συνέντευξη ο Σταύρος Θεοδωράκης 

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107790-213796.jpg

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να στερηθεί όσα στερήθηκε και ο λαός. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια μικρή κυβέρνηση, κυρίως από ανθρώπους που δεν θεωρούν ότι η πολιτική είναι επάγγελμά τους», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στo Kontra Channel και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στα ερωτήματα των Μάκη Κουρή, Άρη Ραβανού και Σωτήρη Ξενάκη επεσήμανε: «Εμείς έχουμε βάλει στόχο το 10% για να πειστούν τα κόμματα εξουσίας ότι υπάρχει στην κοινωνία μια ανερχόμενη δύναμη. Αν δεν χάσουν μέρος της δύναμής τους, αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι συγχωρούμε τα λάθη του παρελθόντος». Στη συνέχεια και με αφορμή όλα όσα ακούγονται προεκλογικά για τη διαπλοκή, ανέφερε: «Αν πίστευα ότι είναι διαπλεκόμενοι ή δωροδοκούμενοι οι πολιτικοί αρχηγοί που διεκδικούν την Πρωθυπουργία δεν θα συνομιλούσα μαζί τους. Λέω όμως ότι μπορεί να έχουν ανεχτεί τη διαπλοκή στα κόμματα τους».

Στο ερώτημα αν προτιμάει κάποιο από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «εμείς προτιμάμε να συνεργαστούμε με αυτόν που θα αποδεχθεί τους όρους που θα του θέσουμε», ενώ στη συνέχεια τόνισε: «Πρέπει να μας πει ο κ. Μεϊμαράκης με ποιους θα κυβερνήσει. Το ίδιο περιμένουμε να κάνει και ο κ. Τσίπρας. Μπορεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός να λέει ότι έκανε λάθη, αλλά αποτυχημένοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί ξανά σε εκλόγιμες θέσεις. Ποια είναι λοιπόν η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη:

– Εμείς δεν έχουμε κομματικό στρατό. Εκτιμώ ότι η χαλαρή ψήφος όπως εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή. Δεν έχει αξία να συζητάμε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές για τις λεπτομέρειες των δημοσκοπήσεων. Εμείς έχουμε βάλει στόχο το 10% για να πειστούν τα κόμματα εξουσίας ότι υπάρχει στην κοινωνία μια ανερχόμενη δύναμη. Αν δεν χάσουν μέρος της δύναμής τους αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι συγχωρούμε τα λάθη του παρελθόντος.

– Πρέπει να μας πει ο κ. Μεϊμαράκης με ποιους θα κυβερνήσει. Το ίδιο περιμένουμε να κάνει και ο κ. Τσίπρας. Μπορεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός να λέει ότι έκανε λάθη, αλλά οι λίστες του επιβεβαιώνουν το παλιό σχήμα. Αποτυχημένοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί ξανά σε εκλόγιμες θέσεις. Ποια είναι λοιπόν η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ;

– Στην πολιτική πολλές φορές πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο κακά. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε τη λύση που θα δώσει ο λαός την Κυριακή και να συμβιβαστούμε. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να σταθούμε απέναντι και να πετροβολούμε την επόμενη κυβέρνηση. Έχουμε σκοπό να θέσουμε κόκκινες γραμμές, αλλά με σεβασμό σε αυτό που θα έχει αποφασίσει ο κόσμος.

– Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, πρέπει μετά την Κυριακή το βράδυ να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία. Η συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους Ευρωπαίους πρέπει να αλλάξει σε ορισμένα πράγματα, εκεί που υπάρχουν σημαντικές κοινωνικές αδικίες, αλλά κατά βάση πρέπει να τηρηθεί. Πρέπει λοιπόν οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων. Όπως για παράδειγμα ότι δεν θα γίνουν εκλογές για τουλάχιστον τρία χρόνια. Μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική συμφωνία και να πούμε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Στα κύρια ζητήματα μπορούμε να πάμε μαζί. Σε άλλα ζητήματα βεβαίως θα συγκρουστούμε.

– Δεν πιστεύω ότι η ΝΔ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι θέλουν. Είδατε άλλωστε το κλίμα που επικράτησε στο ντιμπέιτ που ξεχείλιζε από μαγκιά. Εμείς προτιμούμε να συνεργαστούμε με αυτόν που θα αποδεχθεί τους όρους που θα του θέσουμε.

– Αν πίστευα ότι είναι διαπλεκόμενοι ή δωροδοκούμενοι οι πολιτικοί αρχηγοί που διεκδικούν την Πρωθυπουργία δεν θα συνομιλούσα μαζί τους. Λέω όμως ότι μπορεί να έχουν ανεχτεί τη διαπλοκή στα κόμματα τους.

– Πρέπει να πάμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας με μια δυνατή κυβέρνηση, η οποία θα απαρτίζεται από σοβαρούς ανθρώπους. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας -όχι οι ακραίοι όπως ο κ. Σόιμπλε- δέχονται να μιλήσουν για τα προγράμματα και να κάνουν βελτιώσεις, αρκεί να έχουν απέναντί τους σοβαρούς και αξιόπιστους συνομιλητές. Αν πιστέψουν ότι υπάρχει κάποιος που έχει διάθεση για μεταρρυθμίσεις και παράλληλα είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με το κακό παρελθόν τότε θα είναι σύμμαχοί μας.

– Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρει τα μαθήματά του. Το μεγάλο του λάθος ήταν ότι δεν μας άκουσε τον Απρίλιο όταν του λέγαμε «προχώρα σε συμφωνία». Τότε δεν κοιτούσαν τον χρόνο και ασχολούνταν με δευτερεύοντα πράγματα για τη χώρα, όπως τα εσωκομματικά τους. Όταν ήρθε η στιγμή να διαπραγματευτούν, ο χρόνος είχε τελειώσει. Έτσι έκλεισαν οι τράπεζες, με ευθύνη της κυβέρνησης, έτσι ήρθε κι αυτή η κακή συμφωνία. Αν είχαν προχωρήσει στη συμφωνία όταν τους το έλεγε το Ποτάμι σήμερα η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

– Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η Ευρώπη ήταν διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις. Ο κ. Τσίπρας όμως υποτίμησε την αντοχή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία ούτως άλλως για μεγάλο διάστημα δεν διαπραγματεύτηκε.

– Πάνω απ” όλα είναι η συνταγματική νομιμότητα. Όμως και οι δικαστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι δεν είναι υπουργοί Εργασίας. Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να ανατρέπει την οικονομική πολιτική μιας κυβέρνησης. Η Βουλή νομοθετεί. Δεν υπερασπίζομαι καμιά απόφαση, αλλά θα πρέπει να δεχθούμε τη διάκριση των εξουσιών.

– Στον Πρωθυπουργό θα κάνουμε δώρο μια ταμπέλα που θα λέει: «100.000 θέσεις εργασίες, κάθε χρόνο, για δέκα χρόνια». Τόσες θέσεις εργασίας χρειάζεται η Ελλάδα για να επιστρέψει στις συνθήκες του 2008. Πρέπει να αυξήσουμε την εργασία και το εθνικό εισόδημα. Αν μια πολιτική δεν κινείται προς την κατεύθυνση της πάταξης της ανεργίας, είναι αποτυχημένη πολιτική. Η κυκλική ανεργία από ένα σημείο και πέρα πρέπει να απασχολεί την Ε.Ε. Εκείνη πρέπει να επιδοτήσει την Ελλάδα, ώστε να μειωθούν οι δείκτες της ανεργίας.

-Είμαστε με τους δημοσίους υπαλλήλους που ιδρώνουν. Πρέπει να πούμε εδώ ότι αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι ο υπουργός αξιολογεί τον υπάλληλο. Πρέπει να αξιολογούνται οι δομές, τα πρόσωπα και το αποτέλεσμα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Δεν το έκανε ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιολόγηση θα πρέπει να οδηγεί και σε απομάκρυνση του «κακού». Η γενιά των τριαντάρηδων έχει κι αυτή δικαίωμα στο Δημόσιο. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις δομές του δημόσιου και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα νοσοκομεία, να αυξήσουμε τους υπαλλήλους, και αλλού φυσικά να τους μειώσουμε. Δεν θέτουμε θέμα μονιμότητας στο Δημόσιο. Αυτά τα συζητάς σε μια χώρα που έχει ισορροπήσει και όχι σε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού σαν τη δική μας.

– Πιστεύουμε ότι ο βουλευτής πρέπει να παίρνει σύνταξη από το επάγγελμά του και λέμε ότι μπορεί να εκπληρώνει μέχρι τέσσερις θητείες. Πιστεύουμε ακόμη ότι πρέπει να μειωθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων και παράλληλα να μειωθεί ο μισθός του βουλευτή. Αν η χώρα ορθοποδήσει μπορούμε να το επανεξετάσουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν γίνεται, πρέπει να μειωθεί.

– Το Ποτάμι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο, ενώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχει άλλο ένα Δημόσιο που δουλεύει για τα κόμματα. Εμείς όμως ως Ποτάμι δεν έχουμε πάρει όσους δημοσίους υπαλλήλους μας δίνονταν.

– Χρειαζόμαστε ένα υπουργικό σχήμα -και το είχα πει και την επομένη των εκλογών στον κ. Τσίπρα- μικρό. Η λογική όλων των προηγούμενων ήταν να δώσουμε όσες περισσότερες υπουργικές θέσεις μπορούμε για να ευχαριστήσουμε τις περιφέρειες που μας ψήφισαν. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να στερηθεί όσα στερήθηκε και ο λαός. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια μικρή κυβέρνηση, κυρίως από ανθρώπους που δεν θεωρούν ότι η πολιτική είναι επάγγελμά τους.

– Η Ευρώπη έπρεπε να σκεφτεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Οι ελληνικές ευθύνες είναι τεράστιες, αλλά έχει ευθύνες και η Ευρώπη. Δεν φτάνει το δάκρυ για τους ανθρώπους που πνίγονται. Δεν δικαιούται καμιά χώρα να κλείνει τα σύνορά της. Εμείς είπαμε ότι η FRONTEX πρέπει να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας. Τότε που το είπαμε μας λοιδόρησαν. Έπρεπε να βρίσκονται πλοία της FRONTEX αυτή τη στιγμή στα σύνορα και να κάνουν εκεί την ταυτοποίηση των προσφύγων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.