Πολιτικη & Οικονομια

Κυρ. Μητσοτάκης με 6 συγκεκριμένες προτάσεις

Υπέρ της επιχειρηματικότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107712-213572.JPG

Έξι συγκεκριμένες προτάσεις υπέρ της επιχειρηματικότητας διατυπώνει με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» σήμερα Τετάρτη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώην υπουργός και νυν υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθήνας.

Οι προτάσεις την απλοποίηση των διαδικασιών, την ανάγκη της γρήγορης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τη στοχευμένη κρατική συμμετοχή σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές περιπτώσεις, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος τη θέσπιση πραγματικών κινήτρων για τις επενδύσεις και τη συνεργασία πανεπιστημίων - ερευνητικής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα.

Τα κύρια σημεία του κειμένου:

1. Απλοποίηση διαδικασιών

Πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτο το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη δομή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και Ανώνυμων Εταιρειών σχετικά με την έναρξη, λειτουργία και διακοπή λειτουργίας μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα γιατί θα πρέπει να χρειάζεται φυσικός χώρος - έδρα για την έναρξη μιας εταιρείας; Ταυτόχρονα οι επαφές των εταιρειών με το Δημόσιο πρέπει να ελαχιστοποιηθούν και να γίνουν φιλικές προς τους ιδιώτες. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών, η ενοποίηση βάσεων δεδομένων, η αποδοχή από τη Δημόσια Διοίκηση εγγράφων στην Αγγλική είναι επιτακτικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

2. Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η νέα Κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό στην άντληση πόρων από Ευρωπαϊκά προγράμματα διαχέοντας πληροφόρηση, διευκολύνοντας τις εταιρείες στη διεκδίκηση πόρων και επεκτείνοντας την εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων.

3. Στοχευμένη κρατική συμμετοχή

Το κράτος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, θα πρέπει να συνδράμει ως εγγυητής στην κάλυψη του τραπεζικού δανεισμού νεοφυών επιχειρήσεων. Στο ίδιο πλαίσιο το Κράτος θα πρέπει να υιοθετήσει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές κρατικών συμμετοχών (venture capital) όπως π.χ. το πρόγραμμα Yozma στο Ισραήλ.

4. Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα

Πρέπει να απλοποιηθεί, να ομογενοποιηθεί και να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα. Η επιχειρηματικότητα δεν θα ανθήσει ποτέ σε ένα δαιδαλώδες, αβέβαιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η φορολογία των επιχειρήσεων πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στα επίπεδα των διεθνών ανταγωνιστών μας.

5. Κίνητρα για επενδύσεις

Πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα (π.χ. βάσει του βρετανικού μοντέλου) για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες για τους πρώτους 24 μήνες λειτουργίας τους θα πρέπει να απαλλάσσονται από ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές.

6. Συνεργασία πανεπιστημίων - ερευνητικής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα

Πρέπει να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή Πανεπιστημίων στους φορείς και κόμβους επιχειρηματικότητας, να συσταθούν κόμβοι για μεταφορά τεχνογνωσίας για πατέντες και πνευματική ιδιοκτησία εντός των Πανεπιστημίων, να απλοποιηθούν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών με δυνατότητα συμμετοχής και νεοφυών επιχειρήσεων και γενικότερα να προαχθεί η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.