Πολιτικη & Οικονομια

«Τρία-τέσσερα» τα ανοιχτά σημεία της διαπραγμάτευσης

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους θεσμούς, δηλώσεις Τσακαλώτου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τρία - τέσσερα σημεία παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, και αυτά σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχε, μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη, με τους τέσσερις εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ένα από τα αυτά τα ζητήματα αφορά το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη», είπε ο υπουργός. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω». Ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι ένα ακόμα σημείο, είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα των «κόκκινων δανείων», το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ο Ευκλ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η πλευρά των δανειστών επιθυμούν η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, με τον υπουργό να δηλώνει ότι υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ότι δεν πρέπει να υπάρξει «κούρεμα» των καταθέσεων.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα των εργασιακών. Οι πληροφορίες αυτές λένε ότι θα κατατεθούν δύο χωριστά νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ένα για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις.

Να θυμίσουμε ότι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα άρχισε στο Μαξίμου σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.