Πολιτικη & Οικονομια

Κραχ στο Χρηματιστήριο

Βουτιά άνω του 22% με το άνοιγμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πλήρως επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη σημερινή επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο παρέμεινε κλειστό επί 25 ημέρες λόγω των capital controls. Λίγο μετά τις 10.30 ο Γενικός Δείκτης παρουσίαζε πτώση άνω του 22%, με τον δείκτη να κατρακυλά κοντά στις 615 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, άνω του -30%, με εκατοντάδες εντολές για πωλήσεις, όμως σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται όλες οι μετοχές και καμία δεν σημειώνει άνοδο ή έστω να παραμένει αμετάβλητη. Παράλληλα, ο ισχνός τζίρος δείχνει την παντελή έλλειψη αγοραστών, ιδίως Ελλήνων.

Στο μεταξύ, το short selling απαγόρευσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως ανακοίνωσε, αποφασίστηκε η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αντίδραση σήμερα είναι αναμενόμενη και πως το ζητούμενο είναι τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.