Πολιτικη & Οικονομια

H Βαρουφακιάδα με 10 λόγια

Τώρα που αρχίζει να κατακάθεται η σκόνη από τις αποκαλύψεις...

Βασίλης Καραγιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με το που «έσκασε» η Βαρουφακιάδα, δημοσιεύτηκαν κάποιες μακροσκελείς δημοσιεύσεις οι οποίες καλοπροαίρετα ήθελαν να βοηθήσουν αλλά μάλλον μπέρδεψαν τα πράγματα.

Τώρα που αρχίζει να κατακάθεται η σκόνη από τις αποκαλύψεις, θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω τα πράγματα με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία σε σύνθετες τραπεζικές εργασίες και κυρίως με βάση τα λεγόμενα στην τηλεδιάσκεψη:

1. O Βαρουφάκης ήθελε να χακάρει το ΤΑXIS με στόχο να συλλέγει τα ποσά των φόρων σε ένα διαφορετικό λογαριασμό από αυτόν που έλεγχε η Σαβαΐδη... δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι θα πληρώναμε φόρους, οι οποίοι δεν θα πήγαιναν στο νόμιμο προορισμό που είναι η ΓΓ Εσόδων αλλά σε κάποιο άλλο λογαριασμό.

2. Δεν πιστεύω ότι αυτός ο λογαριασμός θα μπορούσε να είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος... εκτός κι αν είχαν συλλάβει τον Στουρνάρα και είχαν διακόψει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος (καταστροφικό γεγονός για την ευρωπαϊκή πορεία και την αξιοπιστία της χώρας).

3. Ενδεχομένως ο λογαριασμός να ήταν σε κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Κι αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω του υψηλού επαγγελματικού προφίλ των διοικήσεων των τραπεζών κι όχι μόνο των επικεφαλής αυτών.

4. Δεν υπήρχε περίπτωση να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις του δημοσίου από αυτό το λογαριασμό... κι αυτό γιατί η ρήξη με τους πιστωτές θα προκαλούσε και γενικευμένη στάση πληρωμών των φορολογουμένων προς το δημόσιο. Ο στόχος ήταν να κερδίσει χρόνο χρησιμοποιώντας ένα ακόμα τρικ της θεωρίας των παιγνίων (chicken game). Γνωρίζοντας ότι η ευρωζώνη θα έκανε το παν για να αποφευχθεί το Grexit, o στόχος ήταν να κερδίσει χρόνο και να «τρομάξει» τους πιστωτές χρησιμοποιώντας ένα ακόμα τρικ της θεωρίας των παιγνίων (chicken game).

5. Ο στόχος του ήταν να πληρώνει τις μίνιμουμ ανάγκες του δημοσίου σε μισθούς και συντάξεις... για τα υπόλοιπα θα πλήρωνε σε IOUs/διατακτικές. Eίναι άγνωστο σε τι τιμές θα εξαργυρώνονταν οι διατακτικές γιατί η αξιοπιστία του δημοσίου θα είχε ήδη καταβαραθρωθεί . Οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να τις εξαργυρώσουν α) λόγω της έλλειψης χαρτονομισμάτων β) λόγω της έλλειψης ρευστότητας (ούτε ηλεκτρονικό χρήμα θα υπήρχε).

6. Προφανώς οι ενέργειες του δεν αποσκοπούσαν σε συμφωνία αλλά σε ρήξη. Άρα βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με την εντολή που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα περί διαπραγμάτευσης εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

7. Όλες οι ενέργειες, ακόμα κι αν είχαν την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης (αυτό είναι ακόμα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τον Τσίπρα και να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη)... θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μην γίνουν αντιληπτές και να ακυρωθούν από αντίμετρα.

8. Ήταν ικανοί να το φέρουν σε πέρας με επιτυχία; Με σιγουριά λέω πως όχι... Εδώ δεν ήταν ικανοί να συνδέσουν με νόμιμο τρόπο όλες τις ταμιακές μηχανές με το TAXIS (να μειώσουν τη φοροδιαφυγή και να αυξήσουν τα έσοδα), θα μπορούσαν να εκτελέσουν με παράνομο τρόπο ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο είναι πολλαπλάσιας πολυπλοκότητας;

9. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σκέψεις μάλλον αρρωστημένων πανεπιστημιακών μυαλών, οι οποίοι έχοντας τους Έλληνες ως πειραματόζωα προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντικείμενο για πανεπιστημιακές εργασίες και προσωπική δημοσιότητα...

10. Προφανώς και το σχέδιο δεν παραπέμπει σε κυβερνητική δραστηριότητα αλλά σε συνωμοτικές μαφιόζικες πρακτικές. Για αυτό το λόγο, το επόμενο διάστημα ο Βαρουφάκης θα βρεθεί σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε δικαστική έρευνα.

Το σοβαρότερο όμως θα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης θα βρεθεί σε πλήρη απομόνωση από κυβέρνηση/αντιπολίτευση, από ευρωπαϊστές/δραχμιστές, από ελληνική/διεθνή κοινότητα. Ενδεχομένως να έχει προβλήματα και με την ακαδημαϊκή εργασία του γιατί καμία νόμιμη δραστηριότητα δεν θα θέλει να συσχετίζεται με το θέμα.

Ενδεχομένως το προφίλ της ομάδας Βαρουφάκη να έχει ζήτηση σε άλλα τμήματα της παγκόσμιας γκρίζας οικονομίας.

Το σίγουρο είναι ότι αν και το σχέδιο αποφεύχθηκε, η καταστροφή που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία κατά τους τελευταίους 7 μήνες είναι ανυπολόγιστη. Γιατί μπορεί να μετρηθεί η καταστροφή στο επίπεδο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, της ανεργίας ή των καταθέσεων. Αυτό που δεν μπορεί να υπολογιστεί είναι η ζημιά στην αξιοπιστία.

Με τα νέα επεισόδια του saga Βαρουφάκη γίνεται αντιληπτό:

α. Πόσο εύκολα μπορεί να παρεκτραπεί η πολιτική κατάσταση της χώρας, όταν ένας επικίνδυνος πολιτικά άνθρωπος κατόρθωσε από το εξωτερικό μέσω Skype και κυριολεκτικά από το πουθενά, να εκλεγεί πρώτος βουλευτής σε σταυρούς στο ελληνικό κοινοβούλιο.

β. Υπάρχουμε ως χώρα απλά επειδή είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχείο που ενισχύει τη διαφάνεια, τη δημοκρατική λειτουργία και την ασφάλεια.