Πολιτικη & Οικονομια

Θεσμοί: Σήμερα τα τεχνικά, αύριο οι επικεφαλής

Θέματα ουσίας και διαδικαστικά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεύτερη μέρα σήμερα Τρίτη των συζητήσεων ανάμεσα σε κατώτερα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και κυβερνητικούς παράγοντες, ενώ από αύριο Τετάρτη οι συζητήσεις θ΄ αναβαθμιστούν σε ανώτερο επίπεδο.

Σήμερα, και προκειμένου «να κλειδώσει» η τελική συμφωνία, αναμένεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θέσουν στη συζήτηση τα εξής:

· μειώσεις συντάξεων

· αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης

· νέους φόρους

· αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

· παρεμβάσεις στα εργασιακά. 

«Θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). 

Για τα παραπάνω προαπαιτούμενα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε: «τους απαντάμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, όπου δεν προβλέπεται τρίτο πακέτο».

Υπενθυμίζεται ότι για ν΄ αποφευχθεί ένα νέο δάνειο-γέφυρα, θα πρέπει οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα έως το έκτακτο Eurogroup της 11ης Αυγούστου.

Ως προς το διαδικαστικό μέρος, η ελληνική πλευρά λέει:

· οι ίδιοι οι υπουργοί θα συζητήσουν «αργότερα και αν χρειαστεί»

· οι συναντήσεις θα γίνονται στα ξενοδοχεία όπου μένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και όχι στα υπουργεία.

Εξάλλου, από αύριο Τετάρτη στις συζητήσεις θα μπουν και οι επικεφαλής διαπραγματευτές των 3+1 θεσμών (κουαρτέτο): η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ (φωτογραφία) ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, ο κ. Ράσμους Ρούφερ από την ΕΤΚ και ο κ. Νικολά Γκιαμαρόλι από τον ESM.