Πολιτικη & Οικονομια

Πόσους βουλευτές (ίσως) χάσει ο Τσίπρας

Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα δεδομένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης για τη συζήτηση του πρώτου νομοσχεδίου που έρχεται από τη συμφωνία με τους εταίρους, έχουν ως εξής:

· Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13

· Η Αριστερή Πλατφόρμα (ελέγχει 21 βουλευτές, γράφουν τα σημερινά «Νέα»), καταψηφίζει συμφωνία και νομοσχέδια. Οι σχετικές δηλώσεις τους αρχίζουν να εμφανίζονται (Λεουτσάκος κλπ)

· Οι 4 βουλευτές της ΚΟΕ και οι 2 βουλευτίνες του Κόκκινου Δικτύου κατά πάσα πιθανότητα καταψηφίζουν

· Η κ. πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και η κ. Ραχήλ Μακρή καταψηφίζουν

· Από τους 15 που είχαν υπερψηφίσει το Σάββατο την εξουσιοδότηση της διαπραγμάτευσης, επιφυλασσόμενοι για την τελική συμφωνία, πάλι μερικοί είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν, ενώ ένας, ο κ. Νίκος Χουντής παραιτήθηκε (παίρνει τη θέση του κ. Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή) και ο αντικαταστάτης του δεν έχει ακόμα ορκιστεί

· Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν μόνο ό,τι συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επομένως η στάση τους (και του καθενός προσωπικά) δεν μπορεί να προβλεφτεί .

Με τα δεδομένα αυτά, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να χάσει έναν αριθμό 30 – 50 βουλευτών (το τελικό νούμερο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ΑΝΕΛ). Η συμφωνία όμως και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα ψηφιστούν χάρη στις ψήφους των τριών φιλευρωπαϊκών κομμάτων, έστω κι αν η κυβέρνηση μείνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας.