Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί

Θα χρησιμοποιήσει το ΝΑΙ υπέρ του

Νίκος Κτιστάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άρχισαν να κυκλοφορούν σε κοινοβουλευτικά πηγαδάκια και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σενάρια που λένε πως σε περίπτωση αποτελέσματος ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Είναι αρκετά δόλιος ο Τσίπρας ώστε να μη δεσμεύεται από τη δήλωσή του: «εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» που μας αφήνει να συμπεραίνουμε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση της χώρας. Αυτά είναι λόγια που άνθρωποι δίχως μπέσα, εύκολα τα ανατρέπουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως επικοινωνιακό κόμμα που παραγγέλνει δεκάδες δημοσκοπήσεις κάθε εβδομάδα, και ήδη έχουν λάβει τα μηνύματα πως θα υπάρξει μία καθαρή απόρριψη της πολιτικής τους από τις κάλπες την Κυριακή. Το σενάριο λοιπόν που σιγά-σιγά διοχετεύουν στην κοινή γνώμη για να αρχίσει να το αποδέχεται έχει ως εξής: όταν το αποτέλεσμα θα είναι το ΝΑΙ, παρόλο που το εκλογικό σώμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία του λαού, η διεθνής κοινότητα και οι Ευρωπαίοι εταίροι εκλαμβάνουν ως αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που αφήνει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί αλλά εντέχνως αποφεύγει να το πει ξεκάθαρα, τότε θα μας παρουσιαστούν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το ΝΑΙ.

Και ο Τσίπρας θα πάρει το αεροπλάνο για Βρυξέλλες ώστε να υπογράψει ακόμη και τυφλά οποιαδήποτε πρόταση των δανειστών αφού θα είναι πλέον απελευθερωμένος και θα συντάσσεται με τη λαϊκή εντολή. Έτσι αυτός που έχασε το δημοψήφισμα με κόστος την πτώχευση της χώρας, με μαγικό τρόπο θα γίνει ο μεγάλος κερδισμένος.

Και ακόμη πιο σιγουρατζίδικα, δεν χρειάζεται αυτή η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή για να αντιμετωπίσει την εσωκομματική του αντιπολίτευση από την άκρα αριστερά, αφού τίποτα δεν είναι περισσότερο ισχυρό από τη λαϊκή νωπή εντολή. Όμως ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, της λαϊκής αγανάκτησης και της θύελλας των αντιδράσεων.

Αν αργήσει και δεν το ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τις κάλπες και ξεκινήσει ενέργειες σαν πρωθυπουργός παντός καιρού και παντός αποτελέσματος, θα έχουμε επικίνδυνες καταστάσεις στην κοινωνία, τη δημοκρατία και στην ήδη χρεωκοπημένη οικονομία. Οι πολίτες θα βγουν στους δρόμους διαμαρτυρομενοι, η αγανάκτηση θα φτάσει σε επικίνδυνο βρασμό και θα γίνουν έκτροπα –όπως συμβαίνουν σε όλες τις χώρες που χρεοκοπούν– καθώς τα νεύρα είναι κουρελιασμένα και η κοινωνία διχασμένη.

Προφητεύω άσχημα και μακάρι να διαψευστώ, αλλά ας έχουμε τo νου μας. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Τσίπρας και το κόμμα του είναι να αποδεχτεί την ήττα του και να μεθοδεύσει με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες την παράδοση σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να κάνει με μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευςης, προσωρινή συμφωνία με τους πιστωτές μέχρι τη διενέργεια εκλογών. Μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξασφαλίσει μία θέση στον πάτο της ιστορίας, ας μη μας οδηγήσει και στα μαύρα πηγάδια του μίσους και του διχασμού.