- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαντά με έναν οδηγό εννέα σημείων στα ερωτήματα για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα με την Ελλάδα.
Επιχειρώντας να απαντήσει στην έντονη ανησυχία μετά τη μη καταβολή της δόσης από τη χώρα προς το ΔΝΤ, αναλύει τις συνέπειες γιατην Ελλάδα βήμα-βήμα.
1. Τι θα ήθελε να δει το ΔΝΤ να συμβαίνει για να λυθεί η κατάσταση;
Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η βοήθεια του ελληνικού λαού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω μίας ισορροπημένης προσέγγισης που ανέλυσε σε πρόσφατο κείμενό του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας να παρέχουν περαιτέρω χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους. Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Το ΔΝΤ γνωρίζει από την εμπειρία από τη δουλειά με τα μέλη του ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και παίρνει χρόνο. Σε αυτό το σημείο μπαίνει η οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ, παρέχοντας σε μία κυβέρνηση το περιθώριο που χρειάζεται προκειμένου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, με έναν τρόπο που προστατεύει τους πιο ευάλωτους και ενισχύει την οικονομία.
2. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα επειδή απέτυχε να πληρώσει μία δόση πριν λήξει;
Η άμεση συνέπεια είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, υπό την υφιστάμενη εκτεταμένη ρύθμιση και το Ταμείο δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να τακτοποιήσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Αυτή είναι μία τυπική διαδικασία όταν ένα μέλος αποτυγχάνει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο. Ο ετήσιος έλεγχος του ΔΝΤ για την οικονομία μίας χώρας- μέλους (που ονομάζεται επιτήρηση) συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση. Προς το παρόν, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει, επίσης, τεχνική βοήθεια, δηλαδή πρόσβαση στην εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ για ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ζητημάτων, ανάμεσά τους οι φορολογικές αρχές και οι πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα.
3. Υπάρχει περίοδος χάριτος;
Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. Οταν μία χώρα-μέλος αποτυγχάνει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι την προθεσμία, είναι εκπρόθεσμο. Υπό τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο γενικός διευθυντής ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Δεδομένου του υψηλού προφίλ του ελληνικού προγράμματος, η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το συμβούλιο αμέσως.
4. Μπορεί να αναβληθεί μία πληρωμή;
Μία χώρα μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής, ως θέμα της μακροχρόνιας πολιτικής. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με μία χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά της. Πάνω από πριν από 30 χρόνια, το ΔΝΤ παρήχε σε μερικές χώρες με χαμηλό εισόδημα καθυστέρηση έπειτα από αίτημά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση δεν βοήθησε στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες ή τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα.
5. Πώς εργάζεται το ΔΝΤ για να επιλύσει τις εκπρόθεσμες οφειλές;
Η πολιτική του ΔΝΤ είναι να εργαστεί από κοινού με τα μέλη τους για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών τους. Το ΔΝΤ, υπό αυτό το πλαίσιο, υπήρξε γενικά επιτυχής βοηθώντας την αποκατάσταση της πρόσβασης μίας χώρας στη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, ανάμεσα στο 1978 και το 1989, 19 χώρες απέτυχαν να πληρώσουν και κατέστησαν εκπρόθεσμες προς το ΔΝΤ. Με εξαίρεση το Σουδάν και τη Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη κατάφεραν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να δουλέψουν με το ΔΝΤ και να εκκαθαρίσουν τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπά τους. Η μόνη χώρα με παρατεταμένες καθυστερούμενες οφειλές στο πιο πρόσφατο παρελθόν είναι η Ζιμπάμπουε.
6. Υπάρχουν ποινές για την αποτυχία πληρωμής;
Η πιο άμεση «ποινή» είναι ότι το μέλος δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Μέσα σε 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο μπορεί να εξετάσει τη δήλωση ακαταλληλότητας απέναντι στην Ελλάδα, αν αυτή συνεχίσει να επιβαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο. Αν η μη καταβολή ξεπεράσει τους 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη συνεργάσιμη» στις προσπάθειες να εκκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή της τεχνικής βοήθειας, οδηγώντας πιθανότατα σε μία αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και τελικά- αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη- στην υποχρεωτική αποχώρηση από το Ταμείο. Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα βήματα είναι ευέλικτα.
7. Τι σημαίνει για τους άλλους δανειστές της Ελλάδας το να είναι εκπρόθεσμη προς το ΔΝΤ;
Οι επιπλοκές για την Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο απόφασης των άλλων δανειστών.
8. Πλήττεται από αυτή την μη καταβολή η ικανότητα του ΔΝΤ να χρηματοδοτεί άλλα μέλη;
Ο ισολογισμός του ΔΝΤ είναι ισχυρός. Με τη δυνατότητα χρηματοδότησης σε ιστορικό υψηλό- περίπου 377,1 δισ. ευρώ- το ΔΝΤ είναι σε θέση να ικανοποιήσει πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες άλλων μελών.
9. Θα υποστούν ζημιές οι άλλοι μέτοχοι του ΔΝΤ αν η Ελλάδα δεν πληρώσει;
Οχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν απώλειες. Παρά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι αξιώσεις των χωρών μελών του ΔΝΤ είναι απόλυτα ασφαλείς και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι σε μέλη και δανειστές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίστα γάμου ή μετρητά; Τι συμφέρει περισσότερο το ζευγάρι
Τι είπε για το ενδεχόμενο να δεχτεί τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν
Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για κράνος και όριο ηλικίας
Η μεγαλύτερη επένδυση αποχέτευσης στην Ελλάδα με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος της δεκαετίας
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Συστρατεύεται με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα
Πολύ υψηλή συμμετοχή με 43.500 δικαιούχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.