Πολιτικη & Οικονομια

Απειλητικά τιτιβίσματα

Oύτε οι απειλούμενοι, δεν τα παίρνουν στα σοβαρά

Δημήτρης Κούρκουλας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

@NikosKotzias Να μην ξεχνούν, όσοι πανηγυρίζουν για τα "κόλπα" σε βάρος της Ελλάδας στο Γιούρογκρουπ, οτι στον πυρήνα της ΕΕ διαθέτουμε βέτο

Αυτό το απειλητικό τιτίβισμα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών που ανέβηκε στο διαδίκτυο λίγες ώρες μετά το φιάσκο του Eurogroup της 27ης Ιουνίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτικό της απώλειας ψυχραιμίας εκ μέρους της κυβέρνησης.

Είναι πράγματι πρωτοφανές ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας να απειλεί τους εταίρους μας με βέτο, να ανακοινώνει δηλαδή εκ των προτέρων μέσω twitter ότι σκοπεύει να μπλοκάρει κάποια σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση, όχι επειδή έτσι επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και οι στόχοι της εξωτερικής μας πολιτικής αλλά για να εκδικηθεί τον εξευτελισμό στο Eurogroup. Το τιτίβισμα του κ. Κοτζιά θυμίζει περισσότερο νταηλίκι σε νυκτερινό κέντρο μετά από παρεξήγηση και λιγότερο υπεύθυνη άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Θα μπορούσε το ατόπημα του κ. Κοτζιά να εξηγηθεί από την οργή που θα ένοιωσε όταν πληροφορήθηκε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκλείσθηκε από την συνάντηση των ομολόγων του.

Η απαράδεκτη αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών δεν είναι δυστυχώς μεμονωμένη αλλά εντάσσεται σε μια κλιμακούμενη αντιευρωπαϊκή διολίσθηση της κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα προοδευτικό – αριστερό ρεύμα που θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στον λιμνάζοντα ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο έχει ήδη θολώσει. Το μακιγιάζ του ευρωπαίου ηγέτη που συνόδευε τον κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές περιοδείες του σαν υποψήφιου για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αντικατασταθεί από την αποκρουστική εικόνα του λαϊκίστικου αντιευρωπαϊσμού σε πλήρη συντονισμό με τους εθνολαϊκιστές του κ. Καμμένου.

Θεωρούσαμε ότι η εχθρότητα προς της Ευρώπη είναι προνόμιο του Αριστερού Ρεύματος του κ. Λαφαζάνη και κάποιων άλλων ακροαριστερών συνιστωσών του. Πιστεύαμε ότι για λόγους πολιτικού ρεαλισμού και ισορροπιών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τους ανέχεται αλλά δεν συμφωνεί μαζί τους. Ο μύθος αυτός κατέρρευσε τις τελευταίες ημέρες της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ρίξει τη μάσκα του «ευρωπαίου». Δεν χάνει ευκαιρία για να καθυβρίσει τους εταίρους μας. Εκβιαστές, απάνθρωποι, σαδιστές είναι μερικά κοσμητικά που ακούστηκαν μόνο τις τελευταίες μέρες από τον ίδιο και τον λαλίστατο Γιάνη.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει με περισσό θράσος και αμετροέπεια να δίνει μαθήματα δημοκρατίας, μαθήματα οικονομικής διαχείρισης και κοινωνικής πολιτικής προς όλες τις κατευθύνσεις, προς όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λαούς. Σαν τέλειος βαλκάνιος Δον Κιχώτης συνεχίζει να προσποιείται ότι σώζει την Ευρώπη αυτός που κατάφερε μέσα σε 5 μήνες να ακυρώσει ό,τι είχε με ιδρώτα είχε χτισθεί τα 5 τελευταία χρόνια και να μας ρίξει στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Το θράσος της ημιμάθειάς του μπορεί να ήταν αποτελεσματικός τρόπος συμπεριφοράς στις καταλήψεις σχολείων και Πανεπιστημίων στις οποίες αυτός και οι σύντροφοί του διέπρεψαν. Η Ευρώπη όμως δεν είναι ούτε αριστερίστικη σέχτα ούτε παράταξη ελληνικού Πανεπιστημίου για να επιτρέψει σε οποιονδήποτε «μπαχαλάκη» να τη διαλύσει, όπως οι ομοϊδεάτες του διέλυσαν τα δικά μας Πανεπιστήμια. Η απομόνωσή του και η απομόνωση της χώρας είναι πλήρης. Κατόρθωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταστρέψει σχέσεις εκτίμησης και φιλίας που είχαν χτισθεί επί δεκαετίες.

Το φιάσκο των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα ήταν η χαριστική βολή σε όποιο ίχνος αξιοπιστίας είχε απομείνει στον ίδιο και τη χώρα. Είχε βέβαια προηγηθεί η πλήρης απαξίωση του κ. Βαρουφάκη. Οι μάσκες έπεσαν οριστικά. Μιλάει για την ΕΕ σαν να πρόκειται για μια συγκατοίκηση που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα δια της βίας, όπως γινόταν τα παλιά καλά χρόνια της ΚΟΜΕΚΟΝ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ενώ πρόκειται για μια ιστορική εθνική κατάκτηση για την οποία εργάσθηκαν γενιές. Ακούγοντάς τον κανείς πιστεύει ότι η κυβέρνησή έχει ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για μονομερή αποχώρηση από την ΕΕ. Γιατί δεν λέει ξεκάθαρα την προτίμησή του, την έξοδο από την ΕΕ; Γιατί προφανώς ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από τον ελληνικό λαό.

Μας οδήγησε προ του τετελεσμένου της χρεοκοπίας προσποιούμενος ότι διαπραγματεύεται ενώ στην ουσία επί 5 μήνες κορόιδευε τους πάντες, με μεσάζοντα το Γιάνη. Δεν θα του επιτρέψουμε να μας οδηγήσει σε έξοδο από την Ευρώπη με την ίδια μέθοδο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαχρονικά συμβάλλει τα μέγιστα στα θετικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας. Διαθέτει δομές και ανθρώπινους πόρους που έχουν αποδείξει στις διάφορες πολιτικές ηγεσίες την ικανότητα να διεκδικούν και να κερδίζουν στην αέναη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Συνέβαλε το Υπουργείο και τα άξια στελέχη του σε πολλές ευρωπαϊκές μας επιτυχίες: την ένταξη της Κύπρου, τα διαθρωτικά ταμεία, τη βαλκανική μας πολιτική και τις 5 επιτυχημένες ελληνικές Προεδρίες.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από τον έμπειρο προϊστάμενο αυτού του ιστορικού Υπουργείου να μην παρασυρθεί από τους διάφορους Γιάνηδες και να διατηρήσει την αξιοπρέπεια που αρμόζει στην αποστολή του και να προστατεύσει την ελληνική διπλωματία από τη γενικευμένη ευρωπαϊκή μας απαξίωση. Ας σταματήσει τα «απειλητικά» τιτιβίσματα που εν τέλει κανείς, ούτε οι απειλούμενοι, δεν τα παίρνουν στα σοβαρά.