Πολιτικη & Οικονομια

Βρυξέλλες: Σε εξέλιξη η τελική (;) διαπραγμάτευση

«Εποικοδομητικές» οι τεχνικές συζητήσεις από τις 7 το πρωί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων από τις 7 το πρωί, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πηγή ήταν «εποικοδομητικές», σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα Πέμπτη από τις 10.30 στις Βρυξέλες ένας ακόμα γύρος συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με το χτεσινό τελεσίγραφο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕΕ, και πάντως πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Τα κύρια σημεία των διαφωνιών είναι: Ασφαλιστικό, ΦΠΑ τροφίμων, ΦΠΑ νησιών, ενιαίο μισθολόγιο, φορολογία επιχειρήσεων, φορολογία αγροτών, ύψος μείωσης στρατιωτικών δαπανών.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα: Αλ. Τσίπρας, Ν. Παππάς, Γ. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Βαρουφάκης, Ν. Χουλιαράκης, Π. Καμμένος. Οι διαπραγματευτές από τους θεσμούς: κ. Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), κ. Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), συν Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 Αν υπάρξει συμφωνία, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί κατά σειρά: στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (επικύρωση), στην ΕΚΤ (άδεια έκδοσης γραμματίων), στην ελληνική κυβέρνηση (έκδοση έντοκων γραμματίων), στην ελληνική Βουλή (επικύρωση), στα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ (επικύρωση), στην ελληνική κυβέρνηση (πώληση των έντοκων γραμματίων και εξόφληση της δανειακής δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ).

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε μπορεί είτε να υπάρξει νέος γύρος είτε να επέλθει  Grexit.

Πάντως, αν  τα βρουν η κυβέρνηση και οι θεσμοί σήμερα, είναι αμφίβολο ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική  Βουλή με τις 162 ψήφους των δύο κυβερνητικών κομμάτων και μόνο. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόλυτα τελευταία διορία για συμφωνία είναι η 30ή Ιουνίου, οπότε εκπνέει το υπάρχουν ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης (μνημόνιο ΙΙ) και ταυτόχρονα πρέπει να καταβληθεί δόση  στο ΔΝΤ.

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΕΡΑ)