Κοινωνια

Δίκη για 3χρονο Άγγελο: «Δεν έχω ξαναδεί παιδί σε τέτοια κατάσταση» - Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των γιατρών

Αποδοκιμασίες και οργή έξω από τα δικαστήρια

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δεν έχω ξαναδεί παιδί σε τέτοια κατάσταση»: Εικόνες σοκ περιέγραψαν οι γιατροί στις καταθέσεις τους στη δίκη για τον μικρό Άγγελο

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για τον θάνατο του μικρού Άγγελου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, με την ατμόσφαιρα εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας να παραμένει εκρηκτική.

Από τη μία, πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου ζητώντας δικαιοσύνη για τον 3χρονο και, από την άλλη, οι καταθέσεις γιατρών προκάλεσαν σοκ για τη σοβαρότητα των τραυμάτων που φέρεται να έφερε το παιδί.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Τρίτης, επικράτησε ένταση έξω από τα δικαστήρια, καθώς συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, φωνές και βαρείς χαρακτηρισμούς, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο για την αποφυγή επεισοδίων.

Φορτισμένο το κλίμα έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου

Η παρουσία δεκάδων πολιτών έξω από το δικαστικό μέγαρο δημιούργησε σκηνικό έντασης από νωρίς. Πανό με μηνύματα για δικαίωση του μικρού Άγγελου, συνθήματα και έντονες αντιδράσεις σημάδεψαν τη διαδικασία, την ώρα που οι κατηγορούμενοι αποχωρούσαν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Το πλήθος αποδοκίμασε έντονα τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, με ορισμένους συγκεντρωμένους να εκφράζουν δημόσια την οργή τους για τον θάνατο του παιδιού. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σε επιφυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ώστε να διατηρηθεί η τάξη.

Οι γιατροί περιέγραψαν εικόνες που προκάλεσαν σοκ

Μέσα στη δικαστική αίθουσα, οι καταθέσεις γιατρών που παρακολούθησαν τον μικρό Άγγελο στο νοσοκομείο προκάλεσαν έντονη συγκίνηση και προβληματισμό. Ο επιμελητής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων περιέγραψε εικόνα εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης, σημειώνοντας ότι οι γιατροί είχαν εξαρχής σοβαρές ενδείξεις πιθανής κακοποίησης.

Όπως κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου, η δεύτερη αξονική τομογραφία έδειξε πως η κατάσταση του παιδιού ήταν πλέον μη αναστρέψιμη. Παράλληλα, έκανε λόγο για δύο σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ένα από αυτά να είχε προκληθεί ημέρες πριν από το χτύπημα που φέρεται να οδήγησε το παιδί σε κωματώδη κατάσταση.

Τραύματα σε διαφορετικά στάδια επούλωσης

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές των γιατρών για τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος του παιδιού. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο 3χρονος έφερε μώλωπες διαφορετικών χρονικών περιόδων, ενώ καταγράφηκαν τραυματισμοί που, κατά τις ίδιες μαρτυρίες, παρέπεμπαν σε χτυπήματα με αντικείμενα. Αναφορές έγιναν ακόμη και σε σημάδια που φέρονται να προσομοιάζουν με εγκαύματα.

Η εικόνα που αντιμετώπισε το ιατρικό προσωπικό κρίθηκε τόσο σοβαρή, ώστε - όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο - αποφασίστηκε άμεσα η ενημέρωση των αστυνομικών Αρχών.

«Δεν έχω ξαναδεί παιδί σε τέτοια κατάσταση»

Συγκλονιστική υπήρξε και η κατάθεση παιδιάτρου, η οποία ήταν από τους πρώτους γιατρούς που εξέτασαν τον μικρό Άγγελο.

«Δεν έχω ξαναδεί παιδί σε τέτοια κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ότι το παιδί μεταφέρθηκε σε βαθύ κώμα, χωρίς να αντιδρά σε ερεθίσματα, γεγονός που οδήγησε τους γιατρούς σε άμεση διασωλήνωση.

Η ίδια σημείωσε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν αρχικά για ορισμένους τραυματισμούς δεν φάνηκαν να συνάδουν με τη συνολική εικόνα που παρουσίαζε το παιδί, ενώ επανέλαβε πως τα πολλαπλά σημάδια στο σώμα του προκάλεσαν άμεση κινητοποίηση του ιατρικού προσωπικού.

Η μητέρα της 27χρονης: «Δεν πιστεύω ότι χτύπησε το παιδί»

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η μητέρα της 27χρονης κατηγορούμενης, η οποία περιέγραψε την κόρη της ως άτομο με δυσκολία στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι η 27χρονη δεν θα μπορούσε — κατά την άποψή της — να ασκήσει βία στο παιδί, ενώ κατέθεσε πως η κόρη της φέρεται να της είχε αναφέρει ότι το παιδί είχε χτυπηθεί από τον σύντροφό της.

Παράλληλα, έκανε αναφορά και στον βιολογικό πατέρα του παιδιού, υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει περιστατικά που προκάλεσαν ανησυχία στην οικογένεια.

Η κατάθεση της αδελφής της 27χρονης: «Δεν τη θεωρώ ικανή να χτυπήσει παιδί»

Στη συνέχεια της διαδικασίας, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η αδελφή της 27χρονης κατηγορούμενης, η οποία επιχείρησε να περιγράψει το οικογενειακό και προσωπικό περιβάλλον μέσα στο οποίο, όπως είπε, κινούνταν η αδελφή της τα τελευταία χρόνια.

Η μάρτυρας χαρακτήρισε την 27χρονη ως άνθρωπο «κλειστό» και εσωστρεφή, υποστηρίζοντας ότι δυσκολευόταν να αντιδράσει σε συνθήκες πίεσης ή έντονου φόβου. Μάλιστα, ανέφερε ότι η αδελφή της φέρεται να της είχε μιλήσει στο παρελθόν για σχέσεις που περιλάμβαναν έντονο έλεγχο και ψυχολογική πίεση.

Κατά την κατάθεσή της, η ίδια περιέγραψε μια κατάσταση εξάρτησης και φόβου, σημειώνοντας πως η 27χρονη τής είχε εκμυστηρευτεί ότι δυσκολευόταν να απομακρυνθεί από πρόσωπα που επηρέαζαν καθοριστικά τη ζωή της.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη δεν θα μπορούσε — κατά την προσωπική της εκτίμηση — να προχωρήσει σε πράξεις βίας απέναντι στον μικρό Άγγελο.

«Δεν την έχω ικανή να χτυπούσε το παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώπιον του δικαστηρίου, επιμένοντας ότι η αδελφή της δεν είχε χαρακτήρα επιθετικό, αλλά αντίθετα δυσκολευόταν να διαχειριστεί ακόμα και καθημερινές αγχωτικές συνθήκες.

Το βαρύ κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Άγγελου

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της δίκης παραμένει το βαρύ κατηγορητήριο που αφορά τις συνθήκες θανάτου του 3χρονου παιδιού.

Στο εδώλιο βρίσκονται η 27χρονη μητέρα, ο 45χρονος σύντροφός της και ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, με όλους να αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Η μητέρα και ο σύντροφός της αντιμετωπίζουν — μεταξύ άλλων — κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, καθώς και για βαριά σωματική βλάβη σε βάρος ανηλίκου, ενώ ο βιολογικός πατέρας διώκεται για περιστατικά που σχετίζονται με προγενέστερη φερόμενη κακοποίηση.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι Αρχές εκτιμούν ότι ο μικρός Άγγελος φέρεται να υπέστη συστηματική κακοποίηση μέσα στο περιβάλλον όπου ζούσε, με καταγγελίες για επαναλαμβανόμενη σωματική βία και σοβαρές κακώσεις.

Οι καταγγελίες που προκαλούν σοκ

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτούν οι αναφορές της δικογραφίας σχετικά με πρακτικές που — σύμφωνα με το κατηγορητήριο — φέρονται να χρησιμοποιούνταν ώστε το παιδί να παραμένει ήσυχο και να μην ακούγονται τα κλάματά του.

Παράλληλα, η υπόθεση περιλαμβάνει στοιχεία που εξετάζονται από τις δικαστικές Αρχές σχετικά με τον τρόπο μεταχείρισης του παιδιού, ενώ το δικαστήριο καλείται να αξιολογήσει μαρτυρίες, ιατρικά ευρήματα και καταθέσεις ειδικών.

Το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε την Ελλάδα

Ο μικρός Άγγελος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) στα τέλη Ιανουαρίου του 2025 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Οι γιατροί διαπίστωσαν βαριά εγκεφαλική βλάβη και πολλαπλά τραύματα στο σώμα του, ενώ παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, το παιδί δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Ωστόσο, μέσα από την τραγωδία γεννήθηκε και μια πράξη ανθρωπιάς, καθώς πραγματοποιήθηκε δωρεά οργάνων, δίνοντας ελπίδα ζωής σε άλλους ασθενείς.

Πηγή: neakriti.gr