- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μυρτώ, ο κυρ-παντελισμός και η ανάγκη μας για ιδανικά θύματα
Πολιτική των σωμάτων στην πιο ωμή της μορφή, εκεί που αποφασίστηκε σε ποιαν αξίζει να πεθάνει και να σκυλευτεί
Γιατί οι γυναίκες πρέπει να είναι πάντα ιδανικά θύματα για να κλείνει το στόμα του κάθε κυρ-Παντελή;
Στην Ελλάδα, αν είσαι γυναίκα και δεν καταλήξεις από φυσικά αίτια ή κάποια ασθένεια, κοινώς αν πέσεις νεκρή από στραβή ή από γυναικοκτονία, για να σε κλάψουν πρέπει να είσαι ιδανικό θύμα, απολύτως άσπιλη και παρθένα, οριακά αγία.
Κανονικές γυναίκες, με σάρκινη ζωή, πάθη και λάθη δεν χωράνε στην εξίσωση του κυρ-παντελισμού. Ο κυρ-Παντελής τη γυναίκα –ζωντανή ή νεκρή- τη θέλει κάπως, τη ζει στο φαντασιακό του και την πεθαίνει με όρους ιεράς εξέτασης. Τη θέλει τέλεια, φρόνιμη, συνεσταζούμενη, χωρίς εμπειρίες και επιθυμίες. Αλάνθαστη και πειθήνια, αγία και πόρνη. Μητέρα και σύζυγο. Φροντίστρια και εργαζόμενη. Θύμα και ιδανικό. Όλα τα απλοϊκά και βολικά δίπολα στα οποία προσπαθεί να ισορροπήσει αιώνες τώρα ο γυναικοκόσμος, η γιαγιά μας και η μάνα μας, εμείς και οι κόρες μας.
Ο κυρ-παντελισμός θέλει τη γυναίκα αλάνθαστη και πειθήνια, αγία και πόρνη
Ό,τι δεν μπαίνει σ’ αυτά τα δύο κουτιά, θεωρεί ότι του επιτρέπεται να το κακοποιεί στη ζωή και στον θάνατο, στο διηνεκές. Ακριβώς αυτό που συμβαίνει τώρα με τη Μυρτώ και την κοινωνία, όχι μόνο του Αργοστολίου – μια ματιά στα σχόλια στα social media αυτή τη στιγμή, πείθει και τον πιο αμέτοχο.
«Τι φόραγε;». «Τι γύρευε εκεί με τρεις άντρες;». «Πού τα έβρισκε τα λεφτά για τόσα λούσα, βαψίδια και πλαστικές;». «19 χρονών; Για 30άρα φαινόταν». «Έτσι είναι τα καλά κορίτσια;»: ένα ατέλειωτο, εμετικό victim blaming από μια αποβλακωμένη κοινωνία που προσπερνάει με φόρα τα ουσιώδη (την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής και την ευθύνη τριών αντρών) και επικεντρώνεται στη φούστα μιας κοπέλας.
Και αφού έχει δοθεί ήδη συγχωροχάρτι –και από γυναίκες– στους τρεις «λεβέντες» που απίθωσαν μία νεαρή γυναίκα μισοπεθαμένη και μόνη σε κοινή θέα, η λαϊκή ετυμηγορία, άναρθρη και ανορθόγραφη έρχεται να πέσει πάνω στη νεκρή.
Έκανε κοκαΐνη; Ήθελε σεξ με τρεις; Τι έκανε στο ξενοδοχείο; Κι αν έκανε, τι; Κι αν ήθελε, τι; Της άξιζε να πεθάνει; Της άξιζε να πεταχτεί σαν σάκος με σκουπίδια σε μια πλατεία; Από πότε η αυτονομία και η αυτοδιάθεση των σωμάτων τιμωρείται με θάνατο πασπαλισμένο με μπόλικη χαιρεκακία;
Από πότε μια ολόκληρη κοινωνία αφυδατώθηκε τόσο πολύ από τη συνείδηση και τα αισθήματά της και δικαιολογεί μια τέτοια κατάληξη, με τα σιχαμένα κλισέ τύπου «πήγαινε γυρεύοντας» και τα «’θελε και τα ‘παθε»;
Στην περίπτωση της Μυρτώς λογοδοσία χρωστάει και η τοπική κοινωνία και όλοι εμείς που ανατρέφουμε και μοιραζόμεστε το ίδιο οξυγόνο με νταήδες
Όσο μετράμε τη φούστα και την ηθική ενός κοριτσιού με το αγιόμετρο, θα χάνεται κόσμος, στο χώμα και στις φυλακές, και μετά θα ξεχνιόμαστε, και πάλι από την αρχή, σ’ ένα σκληρό μάθημα που, τελικά, δεν μαθαίνεται ποτέ και δεν διδάσκεται κανείς. Ούτε ο κυρ-Παντελής από το νησί, ούτε ο ομόλογός του από την πόλη.
Μια πράξη ακραίας βίας –ναι, και το να εγκαταλείψεις έναν άνθρωπο σε ανάγκη να πεθάνει, ενώ θα μπορούσε να σωθεί ΕΙΝΑΙ ακραία βία– να υπογραμμίζει την πολιτική των σωμάτων στην πιο ακραία της μορφή – εκεί δηλαδή που όχι απλώς τρεις τύποι και μια ολόκληρη κοινωνία σε σιωπή αποφάσισε ποιο σώμα είναι αναλώσιμο, ποιο σώμα δεν μπορεί να προστατευθεί επαρκώς.
Κι όσο περιμένουμε αποκλειστικά από τις γυναίκες αγιοσύνη και παρθενία (άρα μη σώμα), θα πεθαίνουμε όλες πάνω από μία φορά, λογοδοτώντας και μετά θάνατον για τα λάθη μας. Στην περίπτωση της Μυρτώς λογοδοσία χρωστάει και η τοπική κοινωνία –που βλέπει, ακούει, ξέρει, αλλά σωπαίνει– και όλοι εμείς οι υπόλοιποι που ανατρέφουμε και μοιραζόμεστε το ίδιο οξυγόνο με νταήδες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές εντόπισαν τους δράστες σε περιοχή του Πολυγύρου - Κατασχέθηκαν πάνω από 50 γραμμάρια της ουσίας
Η μηχανή μεγάλου κυβισμού προσέκρουσε με σφοδρότητα σε κιγκλίδωμα
Εντοπίστηκε από αστυνομικούς να περιφέρεται στις Συκιές
Επίθεση τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας - Ηλικίας από 14 έως 16 ετών οι δράστες
Συναγερμός τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική για φωτιά σε δεύτερο όροφο
Η μικρή εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ
Πάνω από 1.151 κατηγορούμενοι για απάτες-μαμούθ άνω των 17 εκατ. ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις
Παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια - Τι ισχυρίστηκε για τον 67χρονο και τη χρήση ναρκωτικών
Μη σκαλώνεις που μεγαλώνεις
Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν επεκταθεί η πυρκαγιά
Αναβαθμίστηκε σε ανθρωποκτονία η δικογραφία μετά την κατάληξη του θύματος στο νοσοκομείο
Στα χέρια των Εσωτερικών Υποθέσεων στέλεχος που εντοπίστηκε από τη ΔΙΑΣ με όπλα, μαχαίρια και χιλιάδες ευρώ
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Η κατάσταση ενός εκ των εργαζομένων είναι σοβαρή
Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή του 38χρονου
Οι τραυματίες διακομίστηκαν αμέσως στο Νοσοκομείου Κορίνθου
Με ψήφους 7-0 το δικαστήριο επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου
Νόμιζε ότι τον παρακολουθούσε και την παρέσυρε, ενώ εκείνη έβγαινε από το όχημά της
Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος και αναμένει νέες καταγγελίες
Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.