Κοινωνια

Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο - Αναβάλλεται επ' αόριστον η εκδίκαση

Στην έδρα θα πρέπει να ανέβει άλλος δικαστής και η δίκη να ξεκινήσει από την αρχή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο - Αναβάλλεται επ' αόριστον η εκδίκαση

Δεκτή έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (02/04/2026) από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας η δήλωση αποχής της προέδρου για τη δίκη των «χαμένων» βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η διαδικασία πλέον αναβάλλεται επ’ αόριστον, καθώς η υπόθεση θα επαναπροσδιοριστεί με νέο δικαστή και η δίκη θα ξεκινήσει από την αρχή.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά από 19 συνεδριάσεις, κατά τις οποίες είχαν καταθέσει οι τρεις πρώτοι μάρτυρες.

Η αποχώρηση της προέδρου ήρθε μετά από σημερινή ένταση στο ακροατήριο που προκλήθηκε με επίθεση της συνηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας Ζωής Κωνσταντοπούλου προς την πρόεδρο του δικαστηρίου.

«Έχω δεχθεί πολλές προσβολές θα καταθέσω δήλωση αποχής», είχε απαντήσει η πρόεδρος αποχωρώντας ταραγμένη από την έδρα.

Η συγκεκριμένη δίκη αφορά τη διαχείριση του βιντεοληπτικού υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας και ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τη μη προσκόμιση των βίντεο από τον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στον εφέτη ανακριτή της κύριας υπόθεσης, για τη σύγκρουση και την επανεγγραφή νέων δεδομένων στον ψηφιακό σκληρό δίσκο, τους πρώτους μήνες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ανάκτηση του υλικού όταν αυτό παραδόθηκε, τελικά, στον ανακριτή το καλοκαίρι του 2023.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ένας πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και ο νόμιμος εκπρόσωπος της Interstar Security, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη και βιντεοεπιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ από το 2017. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι η υπεξαγωγή εγγράφων κατ' εξακολούθηση και απείθεια (το στέλεχος της Interstar), η ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή εγγράφων άπαξ και κατ' εξακολούθηση και η ηθική αυτουργία στην απείθεια (ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ 2023-2025) και η ηθική αυτουργία.