Κοινωνια

Υπόθεση κατασκοπείας: Το μυστικό ταξίδι του σμηνάρχου στο Πεκίνο - Τι του ζήτησε ο «Στίβεν»

Στο επίκεντρο των ερευνών οι φωτογραφίες που είχε ο 54χρονος στο κινητό του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέα στοιχεία στην έρευνα για την υπόθεση κατασκοπείας με πρωταγωνιστή τον 54χρονο σμήναρχο

Συνεχώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι του 54χρονου σμηνάρχου στο Πεκίνο. Ο σμήναρχος, που συνελήφθη για κατασκοπεία, είχε βρεθεί στο Πεκίνο τον Σεπτέμβριο του 2024, κρατώντας το ταξίδι του κρυφό από την υπηρεσία του.

Σε φωτογραφίες εμφανίζεται ο 54χρονος σμήναρχος να ποζάρει στο Σινικό Τείχος μαζί με τον άνδρα που, σύμφωνα με την απολογία του για την υπόθεση κατασκοπείας, τον προσέγγισε και τον στρατολόγησε δίνοντάς τους κατευθύσεις για την αποστολή που του είχαν αναθέσει. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Στίβεν», ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε αρχικά μαζί του μέσω LinkedIn, έχοντας εντοπίσει το βιογραφικό του. Σε άλλες φωτογραφίες διακρίνεται και δεύτερο πρόσωπο, κινεζικής καταγωγής, το οποίο ο κατηγορούμενος φέρεται στην κατάθεσή του στο Αεροδικείο να κατονόμασε ως «Γουίλιαμ», υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν ψηλότερα στην ιεραρχία και του έδινε κατευθύνσεις.

Πώς ο «Στίβεν» και ο «Γουίλιαμ» προσέγγισαν τον σμήναρχο που κατηγορείται για κατασκοπεία;

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρώτη επαφή φέρεται να έγινε μέσω LinkedIn, όπου ο «Στίβεν» προσέγγισε τον 54χρονο, παρουσιάζοντας ενδιαφέρον για το επαγγελματικό του προφίλ. Το ταξίδι στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024. Εκεί, ο σμήναρχος συναντήθηκε με τον «Στίβεν» και δύο ακόμη άτομα, τα οποία του συστήθηκαν ως εκπρόσωποι εταιρείας τεχνολογίας με έδρα τη Μαλαισία, η οποία,κατά τις Αρχές, λειτουργούσε για κινεζικά συμφέροντα.

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι σε αυτή τη συνάντηση έλαβε τις πρώτες οδηγίες για την αποστολή που του ανατέθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι επαφές στο Πεκίνο φέρονται να του ζήτησαν να διοχετεύει πληροφορίες ύψιστης εθνικής σημασίας, καθώς και κρίσιμα αρχεία από την υπηρεσία του. Για την επικοινωνία τους, του παραδόθηκε κρυπτογραφημένο κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνταν οι συνομιλίες. Ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στην Αθήνα, όπου φέρεται να του δόθηκαν κωδικοί για ψηφιακό πορτοφόλι σε κρυπτονομίσματα, μέσω του οποίου θα καταβαλλόταν η αμοιβή του. Οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά τόσο το ταξίδι στο Πεκίνο όσο και τη μετέπειτα συνάντηση στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στη στρατολόγηση ή στη διακίνηση πληροφοριών.

Σύμφωνα με όσα έχει ισχυριστεί ο 54χρονος τα κίνητρά του σχετίζονταν με προσωπικές φιλοδοξίες και οικονομικά οφέλη, καθώς, όπως φέρεται να ανέφερε, επιδίωκε επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποστρατεία του.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ