- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτοί είναι οι τέσσερις ορειβάτες που βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από το χιόνι - Η ριψοκίνδυνη απόφαση που πήραν
Παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, χωρίς καν να προλάβουν να αντιδράσουν
Βαρδούσια: Αυτοί είναι οι τέσσερις ορειβάτες - Η απόφαση της τελευταίας στιγμή
Μία από τις πιο συγκλονιστικές ορειβατικές τραγωδίες των τελευταίων ετών σημειώθηκε στα Βαρδούσια Όρη, εκεί όπου τέσσερις ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους ανήμερα των Χριστουγέννων, όταν χιονοστιβάδα τους καταπλάκωσε σε δύσβατο σημείο της Φωκίδας.
Οι διασώστες τούς εντόπισαν θαμμένους κάτω από το χιόνι, σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, σχεδόν αγκαλιασμένους, γεγονός που καταδεικνύει πόσο αιφνιδιαστικά και ακαριαία εξελίχθηκε η τραγωδία.
Οι τέσσερις ορειβάτες κινήθηκαν σε ιδιαίτερα απαιτητικό σημείο, κοντά στην κορυφή Κόρακας, σε υψόμετρο άνω των 2.200 μέτρων. Εκεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διασωστών, αιφνιδιάστηκαν από χιονοστιβάδα που τους παρέσυρε σε χαμηλότερο σημείο. Το φρέσκο και ασταθές χιόνι, σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία της περιοχής, αποδείχθηκαν καθοριστικοί παράγοντες.
Οι σοροί τους εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, στοιχείο που δείχνει πως δεν υπήρξε χρόνος αντίδρασης.
Οι άνδρες της παρέας ήταν έμπειροι ορειβάτες και επαγγελματικά δραστήριοι, με έντονη παρουσία σε τεχνολογικούς και αθλητικούς κύκλους. Ένας εξ αυτών γνώριζε πολύ καλά τη διαδρομή, καθώς την είχε διανύσει πολλές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, η κίνηση εκτός σηματοδοτημένου μονοπατιού φαίνεται πως αύξησε κατακόρυφα τον κίνδυνο.
Ο Θανάσης Κολοτούρος, 55 ετών, ήταν ένας εκ των ορειβατών με σημαντική εμπειρία σε ορειβατικές αναβάσεις, όπως μεταδίδει το Star.
Νεκρός είναι επίσης ο 34χρονος Γιώργος Δόμαλης, ένας επιχειρηματίας δραστήριος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, που είχε ιδρύσει δική του εταιρία.
Ο τρίτος άνδρας που βρήκε τραγικό θάνατο είναι ο Κωνσταντίνος Πατίκας, εργαζόμενος σε εταιρεία προγραμματιστών, γνωστός για το ενδιαφέρον του στα extreme sports και δημοφιλής σε κοινότητες μέσα από το κανάλι του στο YouTube.
Nέες πληροφορίες που μεταδίδει το trikalaopinion σχετικά με την 31χρονη δασκάλα Θεοδώρα Καπλάνη από τη Φωτάδα Τρικάλων, αναφέρουν ότι η άτυχη γυναίκα αρχικά δεν σκόπευε να ακολουθήσει τους τρεις άνδρες στην ανάβαση στα Βαρδούσια. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή αποφάσισε να συμμετάσχει, προκειμένου να είναι μαζί με τον σύντροφό της — μια απόφαση που αποδείχθηκε μοιραία.
Υπήρχε και 5ος ορειβάτης που δεν ακολούθησε την τελευταία στιγμή
Σημειώνεται πως στην αρχική παρέα επρόκειτο να συμμετάσχει και πέμπτο άτομο, το οποίο τελικά δεν ακολούθησε, μια απόφαση που αποδείχθηκε σωτήρια.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα της έρευνας, η τετραμελής ομάδα αιφνιδιάστηκε από απότομη μετακίνηση όγκου χιονιού, η οποία δεν τους άφησε περιθώρια διαφυγής. Τα σωστικά συνεργεία τους εντόπισαν θαμμένους σε μικρή απόσταση, γεγονός που δείχνει πως το περιστατικό εξελίχθηκε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών είχαν βρεθεί σημάδια πορείας που διακόπτονταν ξαφνικά, στοιχείο που από νωρίς προκάλεσε έντονη ανησυχία και οδήγησε τις Αρχές στο ενδεχόμενο σοβαρού φυσικού φαινομένου. Παρότι η εκκίνηση της ανάβασης έγινε με φαινομενικά ευνοϊκές συνθήκες, το μικροκλίμα της περιοχής και το μεγάλο υψόμετρο φαίνεται πως άλλαξαν αιφνιδιαστικά τα δεδομένα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ήταν σατανιασμένο, μόλις πέθανε ηρέμησε το σπίτι μας» είπε ο 43χρονος
Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη
Σοκαριστικά τα ευρήματα του ιατροδικαστή
«Μόλις πέθανε ηρέμησε το σπίτι μας», φέρεται να δήλωσε στον εισαγγελέα
Η κατηγορούμενη χρησιμοποιούσε ψεύτικα στοιχεία - Η δράση της σε Εκάλη και Αγία Παρασκευή
Ο οικογενειακός κύκλος που συνέδεε την 42χρονη διασώστρια με τον κατηγορούμενο
Εξετάζεται η πιθανότητα το βρέφος να ανήκει στη δεκαπεντάχρονη κόρη, όταν εκείνη ήταν περίπου 13 ετών
«Το έκανα πάνω στα νεύρα μου, επειδή έγιναν κάποια σκηνικά», ανέφερε
Εγκληματική ενέργεια ο θάνατός του - Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση
345 περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού και μη αυτοκτονικής αυτοτραυματικής συμπεριφοράς
Έγκυος φέρεται να δηλώνει η 28χρονη μητέρα και η 15χρονη κόρη
Συνολικά 1.062 συμβάντα κατεγράφησαν στη χώρα - Πώς διαμορφώθηκαν οι δείκτες
Η 28χρονη, που υποστηρίζει ότι είναι η μητέρα του, ισχυρίζεται ότι το διατηρούσε μέσα σε βάζο στην κατάψυξη
Κλείνουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Τι υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος
Ανθρωποκυνηγητό από την ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.