- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι επαγγελματίες του τουρισμού προειδοποιούν ότι η ζημιά είναι ήδη μη αναστρέψιμη και επηρεάζει συνολικά την τοπική οικονομία
Σημαντικό πλήγμα δέχεται ο τουρισμός αυτήν την περίοδο, με τους ορεινούς προορισμούς να καταγράφουν μαζικές ακυρώσεις και έντονη επιβράδυνση στις κρατήσεις, ακόμη και για την καρδιά της εορταστικής περιόδου. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για πτώση που σε πολλές περιοχές αγγίζει ή και ξεπερνά το 50%, προειδοποιώντας ότι η ζημιά είναι ήδη μη αναστρέψιμη και επηρεάζει συνολικά την τοπική οικονομία.
Όπως επισημαίνουν οι φορείς του τουρισμού, η εικόνα αυτή συνδέεται άμεσα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν και κλιμακώθηκαν μέσα στον Δεκέμβριο, δημιουργώντας αβεβαιότητα στη μετακίνηση επισκεπτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παρότι οι αγρότες έχουν ανακοινώσει ότι οι δρόμοι θα ανοίξουν στις 23 Δεκεμβρίου, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις για τις γιορτές, μεγάλο μέρος των κρατήσεων έχει ήδη χαθεί, καθώς η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί κρίσιμο χρονικό σημείο για τον προγραμματισμό των εορταστικών αποδράσεων.
Ακυρώσεις έως και 50% σε όλα τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου καταγράφει το Καρπενήσι, με την πληρότητα τις μέρες των γιορτών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Όπως σημειώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Καρπενησίου, Σοφία Φλέγκα, «για το δεκαπενθήμερο των εορτών εκτιμούμε ότι θα κινηθούμε περίπου στο 60%, ενώ για τα Φώτα υπάρχει ακόμη μία ελπίδα, αν και είναι νωρίς».
Όπως εξηγεί, «ο κόσμος δυσκολεύεται και φοβάται μήπως ταλαιπωρηθεί». Όπως επισημαίνει, τα ποσοστά πληρότητας τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όταν το φθινόπωρο άγγιζαν ακόμη και το 100%. Το βλέμμα στρέφεται τώρα σε κάποιες last minute κρατήσεις. Σημειώνεται ότι στο Καρπενήσι οι ξενοδοχειακές κλίνες ανέρχονται σε περίπου 1.600, ενώ επιπλέον περίπου 2.000 κλίνες αφορούν ενοικιαζόμενα καταλύματα και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Μαγνησία. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Γιώργος Ζαφείρης, κάνει λόγο για «50% ακυρώσεις μέχρι τώρα», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν καταφέρουμε να κάνουμε Χριστούγεννα έστω και με 50% πληρότητα, θα είμαστε ευχαριστημένοι».
Παρά τη θετική τάση που υπήρχε για τη φετινή σεζόν, η κατάσταση αντιστράφηκε, με τον Βόλο να ζημιώνεται εξίσου έντονα, ενώ μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε και η αναβολή του συνεδρίου των πρυτάνεων, σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη. «Οι ορεινοί όγκοι κάνουν τον μισό τους τζίρο μέσα σε ενάμιση μήνα, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου», τονίζει και εξηγεί: «Καταλαβαίνετε ότι η περίοδος αυτή έχει σχεδόν χαθεί».
Στην Πιερία, οι ακυρώσεις και η επιβράδυνση των κρατήσεων προκαλούν έντονη ανησυχία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, επισημαίνει ότι «ο τουρισμός είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και το κλίμα ανασφάλειας λειτουργεί ανασταλτικά», ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται και στο εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα λόγω της κατάστασης που σημειώθηκε και στα σύνορα εξαιτίας των κινητοποιήσεων, με λιγότερους επισκέπτες από Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες. «Παρακολουθούμε με κατανόηση τις εξελίξεις, αλλά η ζημιά έχει γίνει και δεν επανορθώνεται», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στον νομό Τρικάλων, όπου τα προηγούμενα χρόνια η πληρότητα άγγιζε το 95%-100% αλλά και οι κρατήσεις στις αρχές του Δεκεμβρίου για τις ημέρες των εορτών ήταν σε αντίστοιχα επίπεδα, η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Κωνσταντίνος Παπαπούλιος, αναφέρει ότι «λόγω των κινητοποιήσεων σημειώθηκε πτώση 30-40%», με τον Δεκέμβριο να κλείνει ήδη περίπου 40% κάτω.
Πλήγμα καταγράφεται και στον Μύλο των Ξωτικών, που πέρυσι προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ έχουν περιοριστεί ακόμη και οι μονοήμερες εκδρομές. «Περτούλι, Μετέωρα, όλοι έχουν μείωση. Πλήττεται όλη η οικονομία της περιοχής», τονίζει.
Για «οικονομική καταστροφή» σε μεγάλο μέρος της ορεινής ηπειρωτικής Ελλάδας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, Άγγελος Καλλίας. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα καταγράφεται πτώση 50%-60% σε περιοχές όπως η Δράμα, τα Τρίκαλα και ο Βόλος», ενώ ακόμη και αν τις δύο ημέρες των Χριστουγέννων η πλρότητα φτάνει το 100%, «είναι σταγόνα στον ωκεανό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «κατά μέσο όρο το 30% του ετήσιου τζίρου προέρχεται από αυτή την περίοδο», υπογραμμίζοντας ότι «βογκάει όλη η ορεινή Ελλάδα».
Ιδιαίτερα έντονη είναι η μείωση της επισκεψιμότητας και σε θεματικά πάρκα, όπως η Ονειρούπολη στη Δράμα, με απώλειες και από το εξωτερικό λόγω των προβλημάτων στα σύνορα, γεγονός που επηρεάζει συνολικά τις τοπικές οικονομίες, από τη φιλοξενία έως την εστίαση και το εμπόριο, αλλά και τις γύρω περιοχές, αφού, λόγω της Ονειρούπολης, αυξάνονταν και η πληρότητα των ξενοδοχείων και των γύρω περιοχών, όπως Καβάλα ή Σέρρες.