Κοινωνια

Αγροτικά μπλόκα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Προγραμματίζεται αποκλεισμός αεροδρομίου Ιωαννίνων - Κλειστός ο Προμαχώνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αγρότες: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων με μπλόκα σε εθνικές οδούς και αποκλεισμό Προμαχώνα - Ετοιμάζουν αποκλεισμό αεροδρομίου Ιωαννίνων και λιμανιού Βόλου.

Οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τονίζοντας το μήνυμα «ήρθαμε για να μείνουμε».

Τα αιτήματα των αγροτών παραμένουν εστιασμένα στις αποζημιώσεις, τη μείωση του κόστους παραγωγής, το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και την εξομάλυνση των γεωργικών επιδοτήσεων.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται σήμερα με:

    • Αποκλεισμό τελωνείων: Το Τελωνείο Προμαχώνα έκλεισε για τα φορτηγά έως τις 16:00, ενώ συνεχίζονται οι ολιγόωροι αποκλεισμοί και σε άλλα τελωνεία (Κήπων, Ευζώνων, Νίκης).
    • Αεροδρόμια και λιμάνια: Αγρότες στα Ιωάννινα ξεκίνησαν πορεία με σκοπό τον συμβολικό αποκλεισμό του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Την ερχόμενη Τετάρτη σχεδιάζεται και συμβολικός αποκλεισμός του λιμανιού του Βόλου. Κινητοποιήσεις με αποκλεισμό λιμανιών και αεροδρομίων προγραμματίζονται και στην Κρήτη (Χανιά) και τη Λέσβο.

Παρεμβάσεις σε οδικούς άξονες

Νέα και ενισχυμένα μπλόκα έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου:

  • Θεσσαλία: Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας (με 4.000 τρακτέρ) και στις Μικροθήβες.
  • Δυτική Ελλάδα: Νέα μπλόκα στήθηκαν στην Ιόνια Οδό στον κόμβο του Αγγελοκάστρου (κλειστά και τα δύο ρεύματα), καθώς και στην παλαιά Εθνική Οδό στη Γέφυρα Εύηνου.
  • Βόρεια Ελλάδα: Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σε σημεία της Εγνατίας Οδού στη Σιάτιστα, την Ξάνθη (Κόμβος Βαφέικων) και τον κόμβο Κερδυλλίων, ενώ ενισχύονται και τα μπλόκα πέριξ της Θεσσαλονίκης.
  • Κρήτη: Στα Χανιά ανακοινώθηκε διακοπή της κυκλοφορίας επί του ΒΟΑΚ (Μεγάλα Χωράφια) για μισή ώρα σήμερα το μεσημέρι, ενώ θα στηθεί 48ωρο μπλόκο στο σημείο.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις επόμενες μορφές δράσης.