- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιός του Δυτικού Νείλου: «Στο κόκκινο» η Αττική – Κρούσματα σε 33 δήμους
Σε ολοένα περισσότερες περιοχές της χώρας καταγράφεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο και νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε Κηφισιά και Φιλοθέη-Ψυχικό.
Μετά την καταγραφή του πρώτου περιστατικού στην Κηφισιά, ο Δήμος προχώρησε άμεσα σε έκτακτες δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών, πραγματοποιώντας ακμαιοκτονία και προνυμφοκτονία σε ακτίνα τουλάχιστον 300 μέτρων από το σημείο του κρούσματος, καθώς και παρεμβάσεις σε φρεάτια ομβρίων και πιθανούς χώρους αναπαραγωγής.
Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος εντοπίστηκε ο ιός και στην Κρήτη, σε 75χρονο άνδρα με υποκείμενο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος είχε ταξιδέψει από την Αθήνα στην Ιεράπετρα και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Συνολικά, η Αττική εμφανίζει κρούσματα σε 33 δήμους, με την Ανατολική Αττική να θεωρείται η περισσότερο επιβαρυμένη περιοχή, ενώ περιστατικά έχουν εντοπιστεί επίσης στον κεντρικό, νότιο και δυτικό τομέα.
Η φετινή επιδημική έξαρση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η μεγαλύτερη από το 2018, όταν είχαν καταγραφεί 317 περιστατικά και 51 θάνατοι. Μάλιστα, τα διαθέσιμα μαθηματικά μοντέλα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο φετινός αριθμός κρουσμάτων να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό εκείνης της χρονιάς, εφόσον διατηρηθεί η σημερινή αυξητική τάση. Η κορύφωση αναμένεται έως το τέλος Αυγούστου, όμως η κυκλοφορία του ιού εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και μέσα στον Σεπτέμβριο. Πέρα από την Αττική, περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη, με το τελευταίο να χαρακτηρίζεται εισαγόμενο από την Αττική. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, η πλειονότητα των ανθρώπων αντιμετωπίζει τη λοίμωξη χωρίς συμπτώματα ή με ήπιο πυρετό, ενώ όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί, μπορεί να προσβληθεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια και αιμοδυναμική αστάθεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, περίπου οκτώ στους δέκα ανθρώπους που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ περίπου 20% εκδηλώνουν ήπια νόσο, με πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εξανθήματα ή διογκωμένους λεμφαδένες. Κάτω από 1% αναπτύσσει σοβαρή μορφή, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση, καθώς και διαταραχές συνείδησης, σύγχυση, σπασμούς, προβλήματα βάδισης, παράλυση, έντονη μυϊκή αδυναμία ή διαταραχές όρασης
Πηγή: ΕΡΤ News