Ελλαδα

Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες: Αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο, δύσκολη η κατάσταση στην Πάρο

Καλύτερη η εικόνα των πυρκαγιών σε Άνδρο και Κάλυμνο

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες: Αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο, δύσκολη η κατάσταση στην Πάρο
© Nick Paleologos / SOOC

Η εικόνα των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα σήμερα, Παρασκευή - Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες σε Ρέθυμνο και Πάρο, θυελλώδεις οι άνεμοι

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται σήμερα η μάχη με τις πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι ευνοούν τις αναζωπυρώσεις και δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το πιο κρίσιμο μέτωπο εξακολουθεί να βρίσκεται στο νότιο Ρέθυμνο, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε Άνδρο και Κάλυμνο. Την ίδια ώρα, στην Πάρο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ενεργών εστιών, ενώ νέα πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στην Αχαΐα.

Η εικόνα της πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο

Ιδιαίτερα δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στο νότιο Ρέθυμνο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι ισχυροί άνεμοι, που κατά διαστήματα έφτασαν ακόμη και τα 12 μποφόρ, δυσχέραναν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης και προκάλεσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ σημειώθηκε νέα αναζωπύρωση με κατεύθυνση προς την ιστορική Μονή Πρέβελη και την περιοχή του Ασώματου. Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς, ενώ οι φλόγες δεν κατάφεραν να φτάσουν στο φαράγγι της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέτωπο εξακολουθεί να εντοπίζεται στην Αγία Παρασκευή, όπου οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικίες, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους και στις Αρχές. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο στον Ασώματο -Δεν κινδυνεύουν Μονή Πρέβελης και φοινικόδασος

Καλύτερη είναι η εικόνα στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο, στην περιοχή του Ασώματου, όπου η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα εικόνα, δεν υπάρχει πλέον άμεση απειλή για τη Μονή Πρέβελης και το φοινικόδασος της περιοχής, ένα σημείο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00 στην έξοδο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού και μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες κινήθηκε κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, καίγοντας καλαμιές και κοντινές καλλιέργειες, μέχρι να πλησιάσει τη Μονή Πρέβελης και την παραλία.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να συνδράμουν και τα εναέρια μέσα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς η ένταση των ανέμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της επιχείρησης.

Καλύτερη η εικόνα των πυρκαγιών σε Άνδρο και Κάλυμνο 

Βελτιωμένη είναι η εικόνα των πυρκαγιών που απασχόλησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, η κατάσταση στην Άνδρο και στην Κάλυμνο κρίνεται πλέον καλή, ενώ στην Πάρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο στην Άνδρο όσο και στην Κάλυμνο η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την εξέλιξη των μετώπων. 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στις περιοχές για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και την παρακολούθηση της εξέλιξης των μετώπων.

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρο

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Πάρο, όπου η επιχείρηση κατάσβεσης παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών και καθιστούν πιο δύσκολη την οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Το ενεργό μέτωπο εξακολουθεί να παρουσιάζει εστίες στο εσωτερικό της περιμέτρου του, γεγονός που απαιτεί συνεχή παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Φωτιά και στην Αχαΐα τα ξημερώματα στην περιοχή Φλόκα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η Αχαΐα μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην περιοχή Φλόκα, με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, το οποίο ενισχύεται από τους δυνατούς ανέμους. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν και εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 4 τα ξημερώματα σε δασική έκταση και, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, επεκτάθηκε γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στα νησιά

Στα τρία νησιά παραμένουν οι ίδιες δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί από την προηγούμενη ημέρα.

Στην Κάλυμνο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και έξι πυροσβεστικά οχήματα.

Στην Άνδρο βρίσκονται 25 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και πέντε οχήματα.

Στην Πάρο επιχειρούν 62 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και δέκα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, ιδιαίτερα στην Πάρο, όπου οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες. Βασικός στόχος παραμένει η πλήρης οριοθέτηση και ο έλεγχος της πυρκαγιάς, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο επέκτασής της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY