Ελλαδα

Μεσολόγγι: 200 χρόνια από την Έξοδο μέσα από τη ματιά του Νίκου Αλιάγα

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεσολόγγι: Η αναπαράσταση της εξόδου 200 χρόνια μετά μέσα από τα μάτια του Νίκου Αλιάγα

Κορυφώνονται σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, με τιμώμενη χώρα την Γαλλία. Παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις είναι και ο Νίκος Αλιάγας.

Στις εκδηλώσεις αναμένεται θα παραστούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7:00 σήμερα το πρωί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τελείται πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Χαλκίδος, Χρυσοστόμου, ενώ στις 10:20 θα ψαλλεί δοξολογία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Στις 11:00 θα ξεκινήσει πομπή από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ηρώων, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η βράβευση των νικητών και νικητριών του δρόμου θυσίας, ενώ η υψίφωνος, Vivian Douglas, θα αποδώσει το μοιρολόι, «Να ζει το Μεσολόγγι», με την συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Μεσολογγίου.

Στις 2:00 μετά το μεσημέρι θα γίνει η μεταφορά των ιερών κειμηλίων από τον Κήπο των Ηρώων στο μουσείο Ιστορίας και Τέχνης - Πινακοθήκη, ενώ στις 6:00 το απόγευμα θα γίνει η επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του μουσείου Ιστορίας και Τέχνης - Πινακοθήκη.

Η έξοδος του Μεσολογγίου μέσα από τα μάτια του Νίκου Αλιάγα

Ο Νίκος Αλιάγας με μια σειρά stories στο Instagram, μετέφερε εικόνες από την ημέρα στην ηρωική πόλη του Μεσολογγίου. Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγωγή από τα Στεμνά Αιτωλοακαρνανίας ο πατέρας του και από το Μεσολόγγι η μητέρα του και τιμά σχεδόν κάθε χρόνο με την παρουσία του τις γιορτές εξόδου. Δίνει το «παρών» και συμμετέχει στην πομπή και στην αναπαράσταση της Εξόδου, τιμώντας έμπρακτα την ιστορική σημασία της ημέρας και την καταγωγή του.

Ο Νίκος Αλιάγας μίλησε χθες και στην ΕΡΤ από τον χώρο του μουσείου Ιστορίας και Τέχνης - Πινακοθήκη.