- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Συστάδα σεισμών στην Κυλλήνη - Τι ανησυχεί τους ειδικούς
«Η περιοχή παρουσιάζει δύο χαρακτηριστικά»
Συστάδα σεισμών στην Κυλλήνη - Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Αυξημένη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται από τις αρχές Ιανουαρίου στην ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.
Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής έφτασε τα 3,5 Ρίχτερ και καταγράφηκε στις 6 Ιανουαρίου 2026, χωρίς να προκαλέσει προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, η συχνότητα των δονήσεων έχει θέσει την περιοχή σε καθεστώς αυξημένης επιστημονικής επιτήρησης, καθώς πρόκειται για έναν χώρο με ιδιαίτερο σεισμοτεκτονικό υπόβαθρο.
Όπως επισημαίνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η περιοχή έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Τα μεγαλύτερα μεγέθη στο παρελθόν δεν ξεπέρασαν το 6,0, αλλά προκάλεσαν βλάβες, ενώ συνήθως σημειώνονται προσεισμοί, γεγονός που σχετίζεται με τις γεωλογικές και σεισμοτεκτονικές συνθήκες της περιοχής.
Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
Από την καθημερινή αξιολόγηση της σεισμικής δράσης στην Ελλάδα ξεχωρίζουμε τη συστάδα σεισμών που ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στην περιοχή της Κυλλήνης. Μεγαλύτερο μέγεθος 3.5 στις 6.1.2026. Η περιοχή έχει δύο χαρακτηριστικά: (1) στο παρελθόν τα μεγαλύτερα μεγέθη δεν υπερέβησαν το 6.0, αλλά οι σεισμοί ήταν βλαβεροί, (2) κατά κανόνα προηγήθηκαν προσεισμοί, οι οποίοι μάλλον ευνοούνται από τις σεισμοτεκτονικές και γεωλογικές συνθήκες. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επαρκούν για να προβούμε σε αξιόπιστη ανάλυση της σεισμικότητας και να αποφανθούμε αν η τρέχουσα σεισμική δράση αποτελεί επίσης προσεισμική ακολουθία ή σμηνοσειρά που δεν θα καταλήξει σε ισχυρό σεισμό. Ωστόσο, η διερεύνηση θα συνεχιστεί τακτικά. Αυτό είναι σύμφωνο με τη σύγχρονη αντίληψη περί εκτίμησης του χρονικώς εξαρτώμενου σεισμικού κινδύνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ρίζες του εθίμου και η ερμηνεία
Πώς θα μας κάνει «ποδαρικό» ο Μάρτιος
Yποστήριξε ότι είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τον Πάνο Ρούτσι
Συνομίλησε με πολίτες, αλλά δεν απευθύνθηκε στο πλήθος
Τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και διάνοιξη του μεγάλου παρακαμπτήριου άξονα της Αθήνας
Στις 23 Μαρτίου ξεκινά η δίκη
Αναλυτικά πότε θα αναχωρήσουν οι πρώτοι και οι τελευταίοι συρμοί σε μετρό και τραμ
Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να δουν από κοντά τις αρκούδες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Αρκούδας
Eξέχουσα και επιδραστική προσωπικότητα που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο με σπάνιο ήθος και απαράμιλλο σθένος
Συγκλονιστική ομιλία στα αποκαλυπτήρια μνημείου -Δεν είμαστε λαθρέμποροι, απαντά
Νυχτερινή εισβολή σε εκκλησία νεκροταφείου, με εργαλεία ανασκαφής και ανιχνευτή μετάλλων
Νεφώσεις, τοπικές βροχές και βοριάδες έως 7 μποφόρ σε αρκετές περιοχές
Μοιραίο δυστύχημα κατά την αποβίβαση, σοβαρός τραυματισμός και κατάληξη στο Γεννηματάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.