Ελλαδα

Διοικητής ΥΠΑ για μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Καμία επίπτωση στην ασφάλεια πτήσεων

Ο Γιώργος Σαουνάτσος εξηγεί στο ΕΡΤnews τα αίτια της δυσλειτουργίας και αποκλείει κυβερνοεπίθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ΥΠΑ διαβεβαιώνει πως το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών δεν έθεσε σε κίνδυνο πτήσεις

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Σαουνάτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews, ξεκαθάρισε ότι το πρόσφατο μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών δεν επηρέασε σε καμία στιγμή την ασφάλεια των πτήσεων.

«Είμαι κατηγορηματικός ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό που να αφορά στην ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια διαβεβαίωση έχει δοθεί και από τους επιχειρησιακούς προϊσταμένους της ΥΠΑ. Παράλληλα, κάλεσε σε προσοχή στη διακίνηση ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, τονίζοντας ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων συνιστά αξιόποινη πράξη.

Πρωτόγνωρη δυσλειτουργία σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ανέφερε ο διοικητής της ΥΠΑ

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κ. Σαουνάτσος εξήγησε ότι την Κυριακή η ΥΠΑ αντιμετώπισε ταυτόχρονη δυσλειτουργία τριών ανεξάρτητων τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη σχεδόν όλων των συχνοτήτων του FIR Αθηνών από συνεχή θόρυβο, γεγονός που δυσχέρανε την επιχειρησιακή τους χρήση.

Όπως σημείωσε, αρχικά ο θόρυβος εκλήφθηκε ως παρεμβολή, ωστόσο τόσο τα κύρια όσο και τα εφεδρικά συστήματα λειτουργούσαν κανονικά. «Ήταν σαν κάποιος να μιλάει συνεχώς σε μια συχνότητα και να μην μπορεί κανείς άλλος να τη χρησιμοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Τι έδειξε η τεχνική ανάλυση – Καμία ένδειξη κυβερνοεπίθεσης

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ, οι αρχικές τεχνικές αναλύσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια τα αίτια του συμβάντος. Όπως είπε, η κατάληψη των συχνοτήτων προκλήθηκε από ανεξέλεγκτες εκπομπές πομποδεκτών της ίδιας της υπηρεσίας.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η οποία πραγματοποίησε ήδη την πρώτη της συνεδρίαση ανήμερα των Φώτων. Παράλληλα, ο κ. Σαουνάτσος διευκρίνισε ότι η αρχική αναφορά σε «μαζική παρεμβολή» δεν αποτέλεσε επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΑ.

Τέλος, τόνισε ότι από την ανάλυση της υπηρεσίας δεν προκύπτουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται συμπληρωματικά από την Ομάδα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο εισαγγελικής εντολής.

Ο διοικητής της ΥΠΑ αναγνώρισε την παλαιότητα μέρους των συστημάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης συντήρησης και ότι τους τελευταίους 20 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αντικατάστασής τους.