Ελλαδα

Καταιγίδες «χτύπησαν» τους Παξούς με σχεδόν 100 χιλιοστά βροχής

Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα την Παρασκευή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καταιγίδες «χτύπησαν» τους Παξούς με σχεδόν 100 χιλιοστά βροχής 

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν την Πέμπτη (2/10) μεγάλο τμήμα της χώρας, με τους Παξούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως τις 20:20 το βράδυ είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο ύψος αθροιστικού υετού, που άγγιξε τα 99,6 χιλιοστά.

Ο σχετικός χάρτης που δημοσιοποίησε το Meteo αποτυπώνει την ένταση των φαινομένων: σε 433 από τους 541 ενεργούς σταθμούς της χώρας, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 80%, καταγράφηκε βροχή μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Τα μεγαλύτερα ποσά εντοπίζονται στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, όπου οι καταιγίδες ήταν κατά διαστήματα ισχυρές.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι το φθινοπωρινό σκηνικό έχει πλέον εγκατασταθεί, με την ατμοσφαιρική αστάθεια να ενισχύεται από τους νοτιάδες που τροφοδοτούν με υγρασία τις βροχοφόρες ζώνες. Ήδη σε αρκετές περιοχές αναφέρθηκαν μικροπροβλήματα, όπως τοπικές πλημμυρικές εστίες σε δρόμους χαμηλής βατότητας.

Για την Παρασκευή (3/10), οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχιση των βροχοπτώσεων και μάλιστα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Τα ισχυρότερα αναμένονται:

στο Ιόνιο, κυρίως στα νησιά αλλά και στις ακτές της Ηπείρου,

στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και τμήματα της Θεσσαλίας,

ενώ βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πολίτες καλούνται να δείχνουν προσοχή κατά τις μετακινήσεις τους, καθώς οι έντονες καταιγίδες ενδέχεται να συνοδευτούν από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις, ενώ δεν αποκλείονται και τοπικές διακοπές ρεύματος.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι τέτοια επεισόδια βροχών είναι χαρακτηριστικά της εποχής, όμως τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο συχνά με μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική κρίση.

Πηγή: meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών