- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι ηλικιωμένοι συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, είτε μέσω του εθελοντισμού, είτε με τη μετάδοση γνώσεων
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ή αλλιώς «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Θεσπίστηκε το 1990 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό να τιμήσει τους ηλικιωμένους, να αναδείξει τη συμβολή τους στην κοινωνία αλλά και να ευαισθητοποιήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ, οι ηλικιωμένοι συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, είτε μέσω του εθελοντισμού, είτε με τη μετάδοση γνώσεων και εμπειριών, είτε στηρίζοντας τις οικογένειες και τα εγγόνια τους, ενώ ολοένα και περισσότεροι παραμένουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.
Ο όρος «ηλικιωμένος» αναφέρεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών. Στην Ευρώπη, η δημογραφική γήρανση αποτελεί πλέον καθοριστικό ζήτημα: το 2015, το 20% του πληθυσμού της Ε.Ε. ήταν άνω των 65 ετών, με κορυφαία ποσοστά στην Ιταλία (21,7%), τη Γερμανία (21%) και την Ελλάδα (20,9%).
Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.
Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα των ηλικιωμένων , θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις πέντε βασικές αρχές που στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία. Αυτές είναι:
- η ανεξαρτησία
- η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά
- η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων
- η φροντίδα
- η αξιοπρέπεια.
Η ημέρα υπενθυμίζει ότι η τρίτη ηλικία δεν είναι περιθώριο, αλλά ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, με ενεργό ρόλο και ανεκτίμητη προσφορά.
Είναι τα άτομα τα οποία μας αγάπησαν πριν ακόμη γεννηθούμε.
Είναι τα άτομα που μας δίδαξαν τις αξίες της ζωής, που μας φρόντισαν και θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μας γιατί με την περίσσια αγάπη τους διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μας, αυτό που είμαστε σήμερα.
Όλοι μας πρέπει να δίνουμε την αγάπη μας στα σπουδαία αυτά άτομα της 3ης ηλικίας
Στον παππού και την γιαγιά μας.