Ελλαδα

Καιρός: Τι είναι το Foehn effect που θα πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα την Τετάρτη

Σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθεί το φαινόμενο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Διαβάστε την ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια για τον καιρό των επόμενων 48 ωρών

Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, μας προειδοποιεί για το φαινόμενο Foehn effect που αναμένεται να πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα την Τετάρτη. Στην πρόγνωσή του για τον καιρό των επόμενων ημερών, ο μετεωρολόγος τονίζει ότι το επόμενο 48ωρο θα είναι δύσκολο.

Κύριο σκηνικό του καιρού θα είναι «οι υψηλές θερμοκρασίες που θα εκδηλωθούν, ενώ την Τετάρτη θα πνέουν και ισχυροί καταβάτες άνεμοι ανατολικά της Πίνδου, του Ταϋγέτου (και των άλλων όρεων) που μπορούν να δημιουργήσουν foehn φαινόμενα, ιδίως σε περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος, η Θεσσαλία ή η Στερεά Ελλάδα (και η Αττική).

Καιρός: Πού θα καταγραφούν υψηλές θερμοκρασίες σήμερα Τρίτη (8.7)

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι περιοχές που θα εκδηλωθούν την Τρίτη υψηλές θερμοκρασίες (39-41 βαθμοί) είναι: η κεντρική Μακεδονία, ο Έβρος, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Αττική (39 περίπου) και η ανατολική Πελοπόννησος. Την Τετάρτη υψηλές θερμοκρασιές (38-40 βαθμοί) θα σημειωθούν στις ίδιες περιοχές.

Τι είναι οι foehn άνεμοι

Οι φόεν (foehn) άνεμοι είναι θερμοί, ξηροί και καθοδικοί άνεμοι που κατεβαίνουν από τις πλαγιές ενός βουνού και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιών, ειδικά το καλοκαίρι. Ξηραίνουν πολύ γρήγορα τη βλάστηση, κάνοντάς την εξαιρετικά εύφλεκτη. Ανεβάζουν τη θερμοκρασία στην περιοχή. Ρίχνουν την υγρασία του αέρα, κάτι που διευκολύνει την εξάπλωση της φωτιάς. Ενισχύουν τη δύναμη και την ταχύτητα της φωτιάς, αφού πρόκειται για ισχυρούς άνεμους.

Από την Πέμπτη πέφτει αισθητά η θερμοκρασία (8-10 βαθμοί) και ενισχύονται οι βοριάδες.Νέα άνοδος (δεν αποκλείεται και καύσωνας) από την Κυριακή 13/7.

Ο καιρός σήμερα Τρίτη 

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες με κατά τόπους συνθήκες καύσωνα. Δυτικοί άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ. Πιο αναλυτικά, προβλέπεται αρκετή ηλιοφάνεια. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν μέχρι τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 37 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 38-40 τοπικά 41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 17 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 16 έως 37 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 34-36 βαθμούς, στη Στερεά από 19 έως 39-40 στην Ανατολική Στερεά τοπικά 41 βαθμούς, στην Πελοπόννησο από 16 έως 38-40 τοπικά 41 βαθμούς, στο Βόρειο Αιγαίο από 19 έως 36-38 βαθμούς, στο Κεντρικό και το Νότιο Αιγαίο από 16 έως 36 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στην Κρήτη από 17 έως 36 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα δυτικά και τα νότια, στα ανατολικά θα πνέουν από βορειοδυτικές και από το απόγευμα από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα κεντρικά και στα νότια πελάγη μέχρι 6 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Πρόσκαιρα το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά και τα νότια του νομού θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα δυτικά του νομού μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, το μεσημέρι και το απόγευμα από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37-38 βαθμούς.