- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λέκκας: Απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί ότι κρύψαμε το μέγεθος του σεισμού στην Κρήτη
«Ο σεισμός αναμφίβολα ήταν 6,1 Ρίχτερ» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ
Ο Εύθυμιος Λέκκας απαντά σε δημοσιεύματα σχετικά με το μέγεθος του σεισμού στην Κρήτη
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, βρίσκεται στην Κρήτη μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 06:19 το πρωί της Πέμπτης (22.5) ανοιχτά της Κρήτης. Μιλώντας στο creta24.gr, ο σεισμολόγος απάντησε στα δημοσιεύματα περί «απόκρυψης του πραγματικού μεγέθους της σεισμικής δόνησης», που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας.
«Ο σεισμός αναμφίβολα ήταν 6,1. Αυτά που περιγράφονται στα διάφορα sites είναι απαράδεκτα, γιατί το μέγεθος του σεισμού δεν μπορεί να το κρύψει κανένας. Δεν είναι μόνο τα εθνικά όργανα και το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων, που είναι πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να τους επιβάλλεις κάτι αλλά κυρίως είναι τα διεθνή ινστιτούτα που παρακολουθούν από κάθε σημείο. Είναι αφελές να πούμε ότι μεταβάλαμε το μέγεθος του σεισμού για σκοπιμότητες. Δεν υπάρχουν τέτοιες σκοπιμότητες», διευκρίνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Σε ό,τι αφορά το γιατί ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε: «Έγινε ιδιαίτερα αισθητός, γιατί αυτοί οι σεισμοί βάθους "βλέπουν" μεγαλύτερη περιοχή στην επιφάνεια. Οπότε σε αυτή την περιοχή έχουμε έντονη αίσθηση του σεισμού. Όμως αυτοί οι σεισμοί, ενώ είναι αργοί και τους καταλαβαίνουμε πολύ έντονα και κουνιόμαστε αρκετή ώρα, δεν έχουν μεγάλες επιταχύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλούν ζημιές σε κτίρια. Το καθοριστικό για να προκληθεί μια ζημιά σε κτίρια είναι η επιτάχυνση και όχι το μέγεθος».
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Λέκκας, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο το «κυνήγι των ονείρων» των νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο
Πρεμιέρα με ένα κείμενο για το μπάσκετ ως φιλοσοφία ζωής και ένα ποίημα της Μ. Σκουρολιάκου
Με γεμάτα πλοία, πληρότητες 100% στα ΚΤΕΛ και αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια συνεχίζεται η φυγή για το τριήμερο
Αυξάνεται η ποινή για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πώς μπορεί να μειωθεί στο μισό το ποσό
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκινά ο μαραθώνιος για τη διεκδίκηση των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η πρόγνωση της ΕΜΥ - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από πρόσκαιρες καταιγίδες
Μια μικρή καλλιτεχνική «ανάσα» στην καθημερινότητα των μετακινήσεων
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή για τον περιορισμό της
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Μέγιστη ετοιμότητα για το τριήμερο, με αυστηρούς ελέγχους, απαγορεύσεις φορτηγών και την καμπάνια «ΟΔΥΣΕΑΣ»
Σε εφαρμογή τίθενται αυστηρότερα μέτρα κατά της εισιτηριοδιαφυγής, με περισσότερους ελέγχους και χρήση τεχνητής νοημοσύνης στους σταθμούς
Τι γιορτάζουμε και γιατί είναι κινητή εορτή
Έκτακτα δρομολογια ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων
Πού θα δείτε το Μητρώο Παρόχων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο μαθητής από τη Θεσσαλονίκη περιέγραψε τα θέματα και πώς απάντησε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.