ΣτΕ: Ευθύνη του Δημοσίου για τροχαίο στον ΒΟΑΚ - Αποζημίωση 780.000 ευρώ στους συγγενείς της οικογένειας που σκοτώθηκε
Δεν είχαν τοποθετηθεί στηθαία ασφαλείας
ΣτΕ: Ευθύνη του Δημοσίου για τροχαίο στον ΒΟΑΚ - Δεν είχαν τοποθετηθεί στηθαία ασφαλείας
Ευθύνη του Δημοσίου και της Περιφέρειας Κρήτης αναγνώρισε το Ά τμημα του Συμβουλίου της Επικρατείας για πολύνεκρο τροχαίο τον Ιούλιο του 2011, στη νέα Εθνική οδό Χανίων – Σητείας (περιοχή Καρτερός), όπου σκοτώθηκε μία ολόκληρη οικογένεια, μητέρα, πατέρας και τα δύο παιδιά τους, 11 και 15 ετών.
Συγκεκριμένα, το Α΄τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Άννα Καλογεροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα-Αλεξάνδρα Τσακάλη (απόφαση 918/2025), έκρινε ότι η κατά παράβαση των διατάξεων και εγκεκριμένων οδηγιών παράλειψη εγκατάστασης και σύνδεσης στηθαίων ασφαλείας μπροστά από εμπόδιο (π.χ. τοιχίο ηχοπετασμάτων) στον Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) μπορεί, σύμφωνα και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, να θεωρηθεί αντικειμενικά πρόσφορη αιτία του θανατηφόρου τραυματισμού των επιβαινόντων σε όχημα λόγω εκτροπής του από το οδόστρωμα και πρόσκρουσής του, κατόπιν αναστροφής, στην ακμή του τοιχίου».
Κατά συνέπεια υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, στοιχειοθετείτε ευθύνη του Δημοσίου και της περιφέρειας Κρήτης, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης στους συγγενείς των θανόντων.
Οι τέσσερις συγγενείς της οικογένειας, διεκδικούσαν χρηματική ικανοποίηση 780.000 ευρώ συνολικά λόγω της ψυχικής οδύνης τους από την απώλεια των συγγενών τους.
Τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όσο και στο Διοικητικό Εφετείων Χανιών, το αίτημα των συγγενών για να τους καταβληθεί αποζημίωση απορρίφθηκε. Πλέον, μετά την κρίση του ΣτΕ η υπόθεση αναπέμπεται για νέα κρίση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Συγκλονιστικές μαρτυρίες μητέρας και αδερφής για τη δολοφονία του 17χρονου στις Σέρρες
Με αφορμή το αν τα χιόνια θα φτάσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα
Η οδηγία του υπουργείου Παιδείας
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε νεογνά ηλικίας κάτω των 4 εβδομάδων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Χιόνια και στην Αττική έφερε το έντονο κύμα ψύχους που πλήττει τη χώρα
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Πού χιονίζει από το βράδυ της Κυριακής
Νοσηλεύτηκε φέροντας πολλαπλές κακώσεις
Τα αιτήματα του ΣΑΤΑ
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν δύο επιτροπές
Κλειστό το ρεύμα προς Χαλάνδρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.