- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σέρρες: Απαγορεύτηκε η κατανάλωση νερού σε 2.000 νοικοκυριά λόγω αυξημένων τιμών ουρανίου
Λήψη άμεσων μέτρων - Η ενημέρωση των Αρχών
Σέρρες: Βρεθηκαν αυξημένες οι τιμές ουρανίου σε πηγές νερού - Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η χρήση του
Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών καθώς εντοπίστηκαντις αυξημένες τιμές ουρανίου στο νερό, σε περιοχές και χωριά της περιοχής.
Οι περιοχές των Σερρών στις οποίες εντοπίσθηκαν αυξημένες τιμές ουρανίου είναι οι εξής:
- Τοπική κοινότητα του Λευκώνα, με 1.376 ενεργές παροχές,
- τοπική κοινότητα Χριστός με 264 παροχές,
- οικισμός του Μετοχίου με 100 παροχές (συμπεριλαμβάνεται και η Μονή Βύσσιανης), περιοχή Μελενικιώτικων (που θεωρείται ημιπαραθεριστική περιοχή) με 85 παροχές,
- περιοχή Σερρών- Χρυσοπηγής με 112 παροχές,
- οικισμός της Χρυσοπηγής με 154 παροχές.
Σέρρες: Συναγερμός για τις αυξημένες τιμές ουρανίου που εντοπίστηκαν στο νερό
Κατόπιν αυτών, από σήμερα Πέμπτη 22-05-2025, η ΔΕΥΑΣ προβαίνει σε απαγόρευση πόσης και μαγειρέματος στις περιοχές:1) Μελενικιώτικα, Βορείως της οδού Δελφών, πάνω από τη διασταύρωση της οδού Παπαστεφάνου,2) Τέρμα οδού Ευθαλίας Αδάμ, πάνω από τη διασταύρωση της οδούΠαπάζογλου,3) Επαρχιακής οδού Σερρών – Χρυσοπηγής,4) Οικισμού Χρυσοπηγής,5) Οικισμού Μετοχίου,6) Δ.Κ. Λευκώνα,7) Δ.Κ. Χριστός, ενώ παράλληλα τελεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων και νέων οδηγιών από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, στο οποίο στάλθηκαν εκ νέου δείγματα νερού από τις περιοχές που εντοπίστηκαν οι υπερβάσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ Νίκος Σαφαρίκας, επεσήμανε ότι ο Δήμος Σερρών και η ΔΕΥΑΣ ενημερώνουν υπεύθυνα τους πολίτες για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται. Οι δειγματοληψίες, όπως είπε ο κ. Σαφαρίκας, επαναλήφθηκαν και εστάλησαν σε διαπιστευμένα εργαστήρια και στον «Δημόκριτο», το μοναδικό πιστοποιημένο εργαστήριο για τον έλεγχο τέτοιων παραμέτρων στην Ελλάδα. Έτσι και σύμφωνα με τις διατάξεις νέας ΚΥΑ που αφορά στην «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατάνάλωσης, σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις Ευρωπαϊκής Οδηγίας», οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης οφείλουν να διασφαλίσουν ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης συμμορφώνεται πλήρως με ορισμένες παραμετρικές τιμές για μια σειρά νέων στοιχείων, όπως δισφαινόλη Α, χλωρικά, χλωριώδη, αλογονοοξικά οξέα, μικροκυστίνη-LR,το σύνολο PFAS και το ουράνιο, από τις 12-01-2026 και έπειτα.
Η ΔΕΥΑΣ στα πλαίσια των συχνών δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργεί σε όλη την επικράτεια του δήμου Σερρών, διαπίστωσε υπέρβαση στην παραμετρική τιμή του Ουρανίου σε συγκεκριμένες περιοχές.
Αμέσως κρίθηκε αναγκαίο να γίνει περεταίρω έλεγχος και γι’ αυτό ακολούθησε και δεύτερη σειρά δειγματοληψιών από το σύνολο πηγών, γεωτρήσεων και δεξαμενών που υδροδοτούν το Δήμο Σερρών αλλά και από πολλά σημεία του δικτύου διανομής ύδρευσης. Τα αποτελέσματα της δεύτερης σειράς δειγματοληψιών επαλήθευσαν υπερβάσεις της ανώτατης παραμετρικής τιμής που αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου Σερρών.
Η ΔΕΥΑΣ θα επανέλθει σύντομα με νέα ανακοίνωσή της για άρση αυτής της απαγόρευσης, ανάλογα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων διύλισης νερού, το πέρας των οποίων θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υπέρβασης της παραμετρικής τιμής του Ουρανίου στις ανωτέρω περιοχές.
Όπως ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Βαρβάρα Μητλιάγκα, η δημοτική επιχείρηση των Σερρών ήταν- αν όχι η πρώτη στην Ελλάδα- αλλά σίγουρα από τις πρώτες που προχώρησε στη διενέργεια των ελέγχων και πως στις παραμέτρους που ελέγχονται όλα τα στοιχεία, για πρώτη φορά προστέθηκαν κάποιες νέες μετρήσεις για ορισμένα στοιχεία, ένα από τα οποία είναι και το ουράνιο. Στις 9 Απριλίου έφτασε στη ΔΕΥΑ Σερρών η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την εναρμόνιση με την οδηγία και προτροπή στις υπηρεσίες ύδρευσης να ξεκινήσουν τους ελέγχους, ώστε έως τις 12 Ιανουαρίου 2026 να έχουν εναρμονιστεί με την οδηγία. Η ΔΕΥΑΣ επέλεξε να μην εξαντλήσει το περιθώριο, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε αυτούς τους ελέγχους, σε όλο το δίκτυο που είναι υπό την εποπτεία της. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ελάχιστα αυξημένες τιμές ουρανίου, σε περίπου 2.000 παροχές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είχε σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους
Συλλήψεις για πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ψησταριά, πυροτεχνήματα και εργασίες
Τι προβλέπει αναλυτικά για όλα τα επιστημονικά πεδία
Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν στις 21:40 για τις ημέρες Κυριακή ως Πέμπτη
Με λεωφορεία η μεταφορά των επιβατών
Στο σημείο επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής
Επίγειες και εναέριες δυνάμεις την έθεσαν χωρίς ενεργό μέτωπο μέσα σε 30 λεπτά
Σταδιακή μεταβολή από την Τρίτη - Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Με μεγάλες πληρότητες αναχωρούν τα πλοία
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Τι να κάνετε σε περίπτωση που σας καλέσουν
Ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας
Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Πού και πώς κάνετε την αίτηση
Τα πρώτα αρθρωτά οχήματα 18 μέτρων στην Ελλάδα ενισχύουν τον στόλο του ΟΑΣΘ - Πότε κυκλοφορούν στους δρόμους
Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή - Καμία ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει φωτιά
Ξέφυγε ο καβγάς για τα βοσκοτόπια στα Χανιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.