- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα 6,1 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου δεν συνδέονται με τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Τουρκία
Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Τα 6,1 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου δεν συνδέονται με τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Τουρκία σύμφωνα με τους επιστήμονες
Καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου. Το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα από το νησί, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 64,4 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Κρήτης και της Ρόδου, ενώ, για προληπτικούς λόγους, εκδόθηκε προειδοποίηση για πιθανότητα τσουνάμι, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εξήγησε πως ο σεισμός προήλθε από το ελληνικό τόξο, στο σημείο επαφής της ευρωπαϊκής με την αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤNews, το μεγάλο βάθος του σεισμού συνετέλεσε στο να φτάσει εξασθενημένη η σεισμική ενέργεια στην επιφάνεια, γεγονός που περιόρισε τις συνέπειες για τις κοντινές περιοχές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και μαρτυρίες κατοίκων, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί.
Ο κ. Λέκκας σημείωσε, επίσης, ότι τέτοιου βάθους σεισμοί χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι δεν συνοδεύονται από ισχυρές προσεισμικές ή μετασεισμικές ακολουθίες. Όπως τόνισε, πρόκειται για μεμονωμένα σεισμικά γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται αυτόνομα και σπανίως έχουν συνέχεια. Παράλληλα, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία γεωδυναμική σύνδεση με άλλους πρόσφατους σεισμούς, όπως αυτούς στη Σαντορίνη ή στην Τουρκία, καθώς προέρχονται από εντελώς διαφορετικά τεκτονικά περιβάλλοντα.
Ο δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην περιοχή του νησιού, ενώ το ίδιο επιβεβαίωσαν και οι αρμόδιοι στην Κάρπαθο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Ηράκλειο, Γιώργο Παπαδάκη, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ανατολική Κρήτη, με πολλούς κατοίκους να κάνουν λόγο για τριπλό κύμα δόνησης και διάρκεια περίπου 15 δευτερολέπτων. Ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή σοβαρά περιστατικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες φθορές - Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις και οι κτιριακές υποδομές
Ένταση σε ναό της Εύβοιας - ιερέας επέπληξε δημόσια αντιδήμαρχο που αποχωρούσε μετά το «Χριστός Ανέστη»
Άρνηση του δημάρχου να μιλήσει σε ζωντανή σύνδεση προκάλεσε αμηχανία και αιχμές δημοσιογράφου
Δόνηση 42 χλμ. νοτιοδυτικά της Γαύδου - Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα
Η πρόβλεψη Τσατραφύλλια αναφέρει επιδείνωση με σκόνη και νοτιάδες έως Πέμπτη - Άνοδος θερμοκρασίας και περιορισμένη ορατότητα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Ο 42χρονος ομολόγησε το έγκλημα
Άφωνοι οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες
Πιο αραιά τα δρομολόγια
Πλήθος κόσμου στο Βροντάδο για να παρακολουθήσει το έθιμο
Χιλιάδες πιστοί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη»
Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα - Πού αναμένονται βροχές
Η υποδοχή του έγινε με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.