Ελλαδα

«Τεχνόπολις 24 ώρες το 24ωρο»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τεχνόπολης Φώτης Ιγνατίου μιλά αποκλειστικά στην A.V.

Θανάσης Μήνας
ΤΕΥΧΟΣ 228
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποια είναι η ιστορία της Τεχνόπολης;

Η πρώτη ουσιαστικά λειτουργία της ως «χώρος προς όφελος των κατοίκων» ήταν επί δημαρχίας Μπέη. Σταμάτησε να λειτουργεί το Γκάζι και ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Μπέης έκανε κάποιες ανθοκομικές εκθέσεις. Στη συνέχεια ο Έβερτ αποφάσισε να εγκαταστήσει τον 9,84 εδώ, οπότε μετασκευάστηκε το «Βαρέλι» σε χώρο για στούντιο του σταθμού. Το 1999, επί δημαρχίας Αβραμόπουλου, ιδρύθηκε ο πολιτιστικός πολυχώρος «Τεχνόπολις». Μετά, επί δημαρχίας Μπακογιάννη, δημιουργήθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων η μεγαλύτερη αίθουσα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Και φτάνουμε στον Κακλαμάνη, που προσπαθεί να δώσει χρήσεις γης σε όλο το χώρο και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ουσιαστικά, όλοι οι δήμαρχοι –ο καθένας με τη δική του νοοτροπία– ασχολήθηκαν με την Τεχνόπολη και ήθελαν να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες με τον καλύτερο τρόπο.

Ποιος είναι ο στόχος σας σήμερα;

Ο στόχος είναι να μη χάσει τον εικαστικό της χαρακτήρα και αυτό γιατί, αν τα βάλουμε σε ποσοστά, κατά 50% έχει εικαστική λειτουργία. Εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, όλα αυτά που εντάσσονται στην εικαστική λειτουργία ενός χώρου. Δεν είμαστε όμως γκαλερί. Δεν πάμε να ανταγωνιστούμε τις γκαλερί.

Πόσο έχει συμβάλει η Τεχνόπολη στην αναβάθμιση μιας ιστορικής περιοχής;

Από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί ως χώρος συνάθροισης των πολιτών –ακόμη και την πρώτη εποχή, επί Μπέη, όταν δεν ήταν ακριβώς πολιτιστικός χώρος– ήταν προφανές. Το ότι λειτούργησε ως πολυχώρος πολιτισμού έδωσε και μια άλλη λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ήταν από τις πλέον υποβαθμισμένες και εξαιρετικά προβληματική.

Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των Αθηναίων;

Αν ήμουν ευχαριστημένος θα έπρεπε να πω «φτάνει, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο». Όχι, δεν είμαι ευχαριστημένος. Είμαι ευχαριστημένος για όλη τη μέχρι τώρα πορεία της Τεχνόπολης, αλλά πάντα θα θέλω κάτι περισσότερο γι’ αυτόν το χώρο. Ξέρετε κάτι; Αν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και να έρχεται ο κόσμος 24 ώρες το 24ωρο, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό. Δεν θεωρώ ότι η Τεχνόπολη είναι ένας «κλειστός» χώρος μόνο για το Γ’ Διαμέρισμα, δηλαδή για το Θησείο, τα Πετράλωνα κ.λπ., ούτε μόνο για το δήμο Αθηναίων. Θα ήθελα να έρχεται όλη η Αττική, όλη η Ελλάδα. Είμαι ευχαριστημένος που πολλοί τουρίστες την έχουν ως προορισμό τους, χάρη και στο μετρό – γιατί οι περισσότεροι τουρίστες μένουν στο κέντρο. Αυτή ήταν και η εντολή του Νικήτα του Κακλαμάνη. Ένας χώρος που κάποτε παρήγαγε ενέργεια με την παρασκευή του φωταερίου, η οποία όμως ήταν επιβαρυντική και για τη γύρω περιοχή και για την Αθήνα, σήμερα να παρασκευάζει μια ενέργεια ζωής και πολιτισμού.

image

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει ως σήμερα;

Η κυριότερη ήταν η απουσία χρήσεων γης για τους χώρους. Για να καταλάβετε, από τα έξι κτίρια και από τους αύλιους χώρους οι μόνοι που έχουν άδεια χρήσης γης είναι το «Βαρέλι» που έχει άδεια για να στεγάζει τον 9,84 και η μεγάλη αίθουσα που έγινε το 2003 για τους Ολυμπιακούς, για να φιλοξενεί συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις κ.λπ. Όλα τα υπόλοιπα κτίρια δεν έχουν άδεια χρήσης γης. Ευτυχώς, αυτό ολοκληρώθηκε με μια πρόταση του Δήμου Αθηναίων προς το υπουργικό συμβούλιο, που αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και νομίζω ότι θα υλοποιηθεί πολύ σύντομα και θα έχουμε τη δυνατότητα των χρήσεων γης που επιθυμούμε…

Θα μας μιλήστε για το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων;

Καταρχάς, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η εκδήλωση για τα 5 χρόνια της Athens Voice, στις 23 Οκτωβρίου. Είμαστε συνεργάτες και χαιρόμαστε που είμαστε συνεργάτες. Είναι μια ζωντανή εφημερίδα και θεωρώ ότι εκεί «ακουμπιόμαστε». Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν άλλες ζωντανές εφημερίδες, αλλά νομίζω ότι η AΤΗENS VOICE ήταν η πρώτη που έκανε την κίνηση και αυτό είναι σημαντικό. Πιστεύω ότι θα είναι μια βραδιά που θα μαζέψει στην Τεχνόπολη χιλιάδες «νέους» ανεξαρτήτου ηλικίας, όπως νομίζω ότι είναι οι αναγνώστες της εφημερίδας σας. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, άλλη μια σημαντική εκδήλωση για μας είναι η 8η ετήσια Εβδομάδα Μόδας, που έρχεται για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη και μετατρέπεται πλέον σε Εβδομάδα Τέχνης και Μόδας, με διάφορα happening, εκδηλώσεις κ.λπ. Αμέσως μετά γίνεται ένα διεθνές συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες, όπου νομίζω ότι θα είμαστε πολύ χαμηλά στο μέσο όρο ηλικίας των επισκεπτών, γεγονός που μας χαροποιεί. Στη συνέχεια θα γίνει μια έκθεση γλυπτικής, που θα μετέχουν 150 νέοι γλύπτες σε συνεργασία με το Εικαστικό Επιμελητήριο. Σημαντική είναι και η έκθεση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, που θα είναι μια εκδήλωση κατά κύριο λόγο πολιτιστική και όχι κομματική, χωρίς κομματικές ομιλίες κ.λπ., αλλά με τη συμμετοχή ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών, που είτε ανήκουν είτε όχι στο ΚΚΕ… Συγχρόνως, θα πραγματοποιηθεί και μια εκδήλωση που δεν είναι ακριβώς εμπορική και αφορά το φυσικό αέριο, την Εταιρεία Αθηναϊκό Αέριο.

Είναι εξάλλου ο φυσικός της χώρος…

Επιπλέον, θα έχουμε δύο φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αφενός αυτή που κάνει κάθε χρόνο η Βίκυ Καγιά, αφετέρου το μπαζάρ της κοινότητας «Παρέμβαση» με σκοπό να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα για τις ανάγκες της κοινότητας. Και μαζί μ’ αυτά, θα έχουμε φεστιβάλ γερμανικής reggae, αθηναϊκού hip hop, μια μεγάλη ζωγραφική έκθεση με θέμα τη Μαρία Κάλλας, καθώς και μια έκθεση δεκάδων σύγχρονων Ελλήνων και Κινέζων ζωγράφων με τίτλο «Δεσμοί ύλης». Επίσης, μια έκθεση για την ιστορία του ουίσκι, που δεν είναι ελληνικό ποτό, αλλά είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μας…

Θέλω να σας μεταφέρω μια προσωπική απογοήτευση, την οποία ξέρω ότι συμμερίζονται κι άλλοι Αθηναίοι, και αφορά τη ματαίωση για φέτος του καθιερωμένου φεστιβάλ της Βαβέλ...

Μου δίνετε μια πολύ καλή πάσα. Το φεστιβάλ της Βαβέλ είναι από τα πρώτα που διοργανώθηκαν εδώ, όταν ακόμη ο χώρος της Τεχνόπολης ήταν χωράφι. Η Τεχνόπολη και ο Δήμος Αθηναίων το στηρίζουν και διαθέτουμε το χώρο χωρίς να παίρνουμε κανένα αντίτιμο. Δυστυχώς, φέτος υπήρχαν προβλήματα με το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τη χρηματοδότησή του. Μέχρι την τελευταία ημέρα είχαμε κρατήσει ανοιχτές τις ημερομηνίες που μας είχαν ζητήσει. Τελικά η χρηματοδότηση επετεύχθη και το φεστιβάλ της Βαβέλ θα γίνει τον Ιανουάριο.