Πέθανε ο αρχαιολόγος και Καθηγητής στο ΑΠΘ, Ιωάννης Ακαμάτης
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα με επίκεντρο τη Μακεδονία
Πέθανε ο αρχαιολόγος και καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ακαμάτης
Πέθανε ο Ιωάννης Μ. Ακαμάτης διακεκριμένος αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, του ΑΠΘ.
Σε ψήφισμά του, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ο Ιωάννης Μ. Ακαμάτης, διακεκριμένος αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, γεννήθηκε το 1949 στην Παλαιόπολη Σαμοθράκης. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας με άριστα το 1973, και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο ΑΠΘ ξεκίνησε το 1981 ως επιστημονικός συνεργάτης στο Σπουδαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το 1986 αναγορεύτηκε διδάκτωρ με άριστα και εντάχθηκε στο τακτικό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπου εργάστηκε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2016.
Το διδακτικό έργο του κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το κύριο ερευνητικό έργο του επικεντρώθηκε στην Αγορά της Πέλλας. Υπό τη διεύθυνσή του, η ανασκαφή εξελίχθηκε σε κέντρο εκπαίδευσης πολυάριθμων φοιτητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε σημαντικό πεδίο επιστημονικών μελετών. Ο Ιωάννης Ακαμάτης συνέβαλε καθοριστικά στη συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. Η διεθνής αναγνώριση του έργου του αποτυπώνεται στις προσκλήσεις για διδασκαλία και διαλέξεις σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Stanford και του Berkeley. Υπήρξε μέλος στο ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος, μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τοπικών Συμβουλίων Μνημείων. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα με επίκεντρο την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική και την κεραμική στη Μακεδονία, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στη διάχυση της αρχαιολογικής γνώσης στο ευρύ κοινό».
Το ψήφισμα του Τελλόγλειου Ιδρύματος
Παράλληλα το ψήφισμα του διοικητικού συμβουλίου του Τελλόγλειου Ιδρύματος τεχνών του ΑΠΘ αναφέρει:
«Με αίσθημα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα και Ομότιμου Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ ΙΩΑΝΝΗ ΑΚΑΜΑΤΗ ο οποίος, με το ακαδημαϊκό ήθος του και την επιστημονική του κατάρτιση προσέφερε τα μέγιστα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος από το έτος 2014 μέχρι το 2016 και με την αποτελεσματική του παρουσία συνέβαλε ουσιαστικά στο έργο του Ιδρύματος».
Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
Πληροφορούμενη την απώλεια του Γιάννη Ακαμάτη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Ακαμάτη, ενός διακεκριμένου επιστήμονα που διέγραψε σημαντικότατη τροχιά στην έρευνα και τη διδασκαλία. Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ο Γιάννης Ακαμάτης διέπλασε γενιές ολόκληρες επιστημόνων στο πεδίο της Κλασικής Αρχαιολογίας και λάμπρυνε τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ενώ ως άνθρωπος του πεδίου, συνδέθηκε με την ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Πέλλα, χωρίς ποτέ να αποστρέψει το βλέμμα από τις ανασκαφές στη γενέτειρά του, τη Σαμοθράκη. Σε κάθε του θέση και με κάθε του ιδιότητα, ο Γιάννης Ακαμάτης επέδειξε σπάνια αφοσίωση στην επιστήμη, αλλά και ξεχωριστό ήθος. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προ πολλών ετών. Οι συζητήσεις μαζί του είχαν πάντοτε νόημα και περιεχόμενο.
Στην αγαπητή Μαρία, στον Νίκο, στους πολυάριθμους φίλους και μαθητές του εκφράζω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μάνα εγώ θα ανέβω στο Έβερεστ, θα βάλω τη σημαία επάνω και θα πεθάνω ευτυχισμένη»
Πού θα σημειωθούν βροχές, πού αναμένονται χιόνια
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα
Το τροχαίο σημειώθηκε στο ύψος των Μεγάρων
Η απάντηση για τη διακοπή της συναυλίας από το Δήμαρχο Φλώρινας
Η κίνηση στις παρακάμψεις γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες
Η Γεωργία Μοσχόβου εξηγεί πως «η επιστροφή μου ήταν μια προσεκτικά σταθμισμένη απόφαση»
Έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση στο πρόσωπό του
Η ανάρτησή της με την τούρτα
Το σημερινό σκίτσο του
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός έως την Πρωτοχρονιά
Ποιοι είναι οι 18 που είπαν «ναι» στον διάλογο
Δείτε αναλυτικά το εορταστικό ωράριο για την τελευταία Κυριακή του χρόνου
Οι ριπές ανέμου θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ
Ουρές χιλιομέτρων και στην επιστροφή για τους εκδρομείς των Χριστουγέννων
Κλείνουν ξανά την 1η Ιανουαρίου
Στην μοιραία διαδρομή θα βρισκόταν και ένα πέμπτο άτομο - Αυτός ενημέρωσε τις Αρχές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.