Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Η ανακοίνωση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ποιες ώρες θα τραβήξουν χειρόφρενο τα ταξί
Απεργία 28ης Φεβρουαρίου 2025 - Τέμπη: Ποιοι συμμετέχουν - Η ανακοίνωση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις προγραμματίζονται την 28η Φεβρουαρίου για τα δύο χρόνια από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ήδη, ανακοινώσεις για τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν εκδώσει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Ποιοι απεργούν την 28η Φεβρουαρίου
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη απεργία, ζητώντας:
- Να λειτουργήσει, επιτέλους, το κράτος δικαίου
- Να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη ή συμψηφισμός
- Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται
- Να θωρακιστούν οι μεταφορές, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες, ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και συνδράμουμε στις προσπάθειές τους. Για απονομή δικαιοσύνης. Για να μπορεί κάθε πολίτης να φθάνει με ασφάλεια στον προορισμό του. Για να λειτουργούν οι θεσμοί, για να είναι οχυρωμένα τα δημόσια αγαθά. Η ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις της θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που ο Σύλλογος θα ανακοινώσει εκείνη την ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα, καλώντας κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να διαδηλώσουν για την επίτευξη των κοινών αυτών στόχων. Τέλος, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, καλούνται οι συνάδελφοί μας των μέσων μαζικής μεταφοράς να εργασθούν (ακόμα και ως απεργοί), προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλευση των πολιτών στους χώρους των κινητοποιήσεων.
24ωρη απεργία της ΠΝΟ την 28η Φεβρουαρίου
Η ανακοίνωση της ΠΝΟ: «Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, όπου έχασαν την ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία.
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η Ναυτική οικογένεια γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι είναι ζωτικής σημασίας η τήρηση των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας και επίσης ότι όταν αυτά παραβιάζονται, τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι ανάλογα με τα Τέμπη ή στις θαλάσσιες μεταφορές ναυάγια και ειδικά τα τελευταία χρόνια όπως παρατηρούνται αρκετές πυρκαγιές στα πλοία, μετρώντας πολλά θύματα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ κατά την Συνεδρίασή της στις 4 Φεβρουαρίου 2025, αφού ασχολήθηκε εκτενώς με τα ανωτέρω ζητήματα, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την 28η Φεβρουαρίου 2025 από 00.01 έως 24.00.
Αναγνωρίζοντας το «περί κοινού δικαίου αίσθημα», όπως αυτό εκφράστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό στα πρόσφατα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών η ΠΝΟ απαιτεί:
• Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη ή συμψηφισμός
• Να αποδοθούν οι ευθύνες σε κάθε υπεύθυνο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται
• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακιστούν οι θαλάσσιες, χερσαίες και εναέριες μεταφορές, με τέτοιο τρόπο όπου οι εργαζόμενοι και οι χρήστες όλων των μέσων να νοιώθουν αλλά και να είναι ασφαλείς.
Η ΠΝΟ θέλει να υπενθυμίσει στην πολιτική ηγεσία και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενόψει της θερινής περιόδου, ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα τα οποία θα παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία και κυρίως την υπέρβαση ωραρίου εργασίας και την κόπωση, ψυχολογική και σωματική που αυτή επιφέρει.
Από όλα τα διεθνή fora και τους διεθνείς οργανισμούς έχει αναγνωρισθεί ότι η κύρια αιτία Ναυτικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων είναι η εξάντληση των πληρωμάτων από την υπερεργασία.
Η ΠΝΟ αλλά και οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της δύναμής της, στον απόηχο των συνεπειών του τραγικού συμβάντος των Τεμπών αλλά και των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτό, από κοινού συμφώνησαν και δεσμεύθηκαν ότι, όπου παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία στις θαλάσσιες μεταφορές, θα γίνεται άμεση παρέμβαση για την τήρηση αυτής και αποκατάστασή της. Η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι το μοναδικό εχέγγυο για την προστασία της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα».
24ωρη απεργία από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που προκηρύχθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Δ.Σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 από 00.01 ως 24.00».
Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:
- Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
- Πτήσεις που μεταφέρουν Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς.
- Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
- Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
- Νοσοκομειακές πτήσεις.
- Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.
Τρίωρη στάση εργασίας από τους ιδιοκτήτες ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) στις 28 Φεβρουαρίου
Την προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στις 28 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ). Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η κινητοποίηση γίνεται «για την ημέρα μνήμης για τα θύματα των Τεμπών. Ζητάμε άμεσα απονομή δικαιοσύνης για τα παιδιά που χάθηκαν άδικα σε αυτό το δυστύχημα.
Παρακαλούμε τα σωματεία μέλη μας, όπως συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν κατά τόπου.
Το χρωστάμε στα παιδιά που χάθηκαν.
Το χρωστάμε στα παιδιά μας».
Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα εξυπηρετήσουν την προσέλευση και αποχώρηση των διαδηλωτών των Τεμπών
Οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ αποφάσισαν να εξυπηρετήσουν την προσέλευση και αποχώρηση των διαδηλωτών της Παρασκευής για τα Τέμπη, όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΣΕΛΜΑ, Σπύρος Ρεβύθης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του ΓΓ του ΣΕΛΜΑ
«Επειδή μας ρωτάτε και έχετε δικαιολογημένη αγωνία για το τι θα γίνει με τις Σταθερές Συγκοινωνίες της Αθήνας (ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ-ΤΡΑΜ) την Παρασκευή στις 28/2/25 εν όψει των συγκεντρώσεων που κάλεσε ο σύλλογος συγγενών θυμάτων Τεμπών 2023.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι, πήραμε απόφαση, να εξυπηρετήσουμε την προσέλευση και την αποχώρηση του κόσμου προς και από το κέντρο της Αθήνας, ώστε να εξασφαλιστεί η μαζικότερη δυνατή συμμετοχή διαδηλωτών.
Για περισσότερες λεπτομέρειες θα βγουν ανακοινώσεις επίσημα με τις σφραγίδες των σωματείων μας, τις επόμενες ημέρες».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μεσημέρι η παράδοση του Λαβάρου στο Δημαρχείο - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα, εμπειρίες και αποτελέσματα από μια σειρά δράσεων
Αυξάνονται οι καταγγελίες για επιθέσεις σε γιατρούς και υγειονομικούς σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
Το βίντεο - αφιέρωμα της εταιρίας παραγωγής για την αείμνηστη ηθοποιό
Απολύτως ανακριβή χαρακτηρίζει η ΕΛΑΣ τα δημοσιεύματα για χειροπέδες σε καθηγητές εντός σχολείου
Τροχαίο στο 44,5ο χλμ προς Κόρινθο – Τραυματίστηκε οδηγός βαν, επί τόπου Τροχαία και Πυροσβεστική
Ένα χρόνο πριν η σπουδαία ηθοποιός είχε μιλήσει μέσα από το Γηροκομείο Αθηνών
Η ανακοίνωση της οικογένειας Ντε Γκρες
Η σπουδαία ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 92 ετών
Η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου άφησε την τελευταία της πνοή, όπως ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα και ισχυρούς βοριάδες
Ο γνωστός επιχειρηματίας έφυγε από τη ζωή
Σκληρή δήλωση Αλειφτήρα κατά Ανεστίδη, ενόψει της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου
Όλες οι αργίες για το 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.