Σαντορίνη: Η εξήγηση των ειδικών για τους θορύβους που ακούγονται στο νησί
Λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο κάνει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο
Σαντορίνη: Η εξήγηση των ειδικών για τους θορύβους που ακούγονται στο νησί - Λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο κάνει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο
Για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στη Σαντορίνη κάνει λόγο το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρεται σε θόρυβο που ακούστηκε από το υπέδαφος.
«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», ανέφερε συγκεκριμένα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολόγικό Κέντρο, με τον σεισμολόγο και γεωφυσικό Luis Donoso να σημειώνει ότι «τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές».
It is confirmed. There is a more or less continuous tremor in the area of #Santorini. It seems that nothing can be seen (but it is night time) but that some noise can be heard. We do not know for sure what is going on https://t.co/ucIfgqPTU4
— EMSC (@LastQuake) February 14, 2025
Τι λένε οι ειδικοί για τον θόρυβο στη Σαντορίνη
Σε δηλώσεις του στο Action24, ο δρ. Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε ότι τη στιγμή που καταγράφηκε το φαινόμενο οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι βρίσκοταν σε συνάντηση και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές. «Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνη την ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών. Θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται».
Πριν από λίγες ημέρες, ο Ευθύμιος Λέκκας είχε ερωτηθεί σχετικά με τον θόρυβο και εξήγησε ότι είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού και προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό. Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος».
Από την πλευρά του, ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι «με βάση τη σεισμικότητα, επειδή μειώνεται, μπορεί να πει κάποιος ότι πάμε καλύτερα. Αλλά από την άλλη ο τρόπος που γίνονται αυτοί οι σεισμοί και υποδεικνύει σαφώς ότι είναι ηφαιστειακοί, πρέπει να το ξαναδούμε». Σημείωσε δε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2011-2012. Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην Επιτροπή, προσπαθεί να πείσει άπαντες ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι καθαρά τεκτονικοί» αλλά είναι μαγματικοί, δηλαδή σχετίζονται με το ηφαίστειο.
Σχετικά με τον θόρυβο είπε ότι πρόκειται ίσως για «ηφαιστειακό σμήνος με πάρα πολύ θόρυβο» και πως «οι σεισμοί δεν ήταν καθόλου καθαροί, το οποίο υποδεικνύει ότι είναι καθαρά ηφαιστειακοί σεισμοί, προκαλούνται επειδή ανεβαίνει μάγμα από τον ηφαιστειακό θάλαμο προς την επιφάνεια».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Έκκληση για βοήθεια από τους γονείς του
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Την παραίτηση της Καρυστιανού ζήτησε το ΔΣ του Συλλόγου των Τεμπών με επιστολή
Το αρνητικό... φορτίο της ημέρας και το κακό «προηγούμενο»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πανελλαδικής διάστασης
Στις 15:00 η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες - Ποιοι πάνε στο Μαξίμου
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Συγκλονιστικές μαρτυρίες μητέρας και αδερφής για τη δολοφονία του 17χρονου στις Σέρρες
Με αφορμή το αν τα χιόνια θα φτάσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα
Η οδηγία του υπουργείου Παιδείας
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε νεογνά ηλικίας κάτω των 4 εβδομάδων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.